Позови Генпрокуратури до облгазів щодо визнання договорів господарського відання на обслуговування державної частки газорозподільних мереж не мають правових підстав, адже оренда газових мереж заборонена – заявили в Асоціації газового ринку України.

«Приватизація, оренда або в будь-який спосіб відчуження об’єктів газорозподільних систем державної форми власності, залишаються і по сьогоднішній день під законодавчою забороною, що спростовує будь-які вимоги до операторів систем сплатити компенсацію у вигляді орендної плати за державну частку мереж, – вважає Олександр Овдієнко, голова Ассоціації газового ринку України

В Асоціації зазначають, що намагання у судовому порядку розірвати заднім числом договори, що діяли останні 5 років і сплатити за цей період компенсацію неотриманого доходу у вигляді оренди, призведуть до зростання кінцевої ціни газу для населення.

«Будь-які видатки на оплату за державну частку газорозподільних мереж можливі після включення їх до складу тарифу, – пояснює Олександр Овдієнко. – Це неминуче призведе до зростання ціни на газ для всіх споживачів». Які наразі вже сплачують за газ по високим цінам, про що свідчить стрімке покращення фінансових показників державних компаній – НАК «Нафтогаз України» і «Уккргазвидобування». Чистий прибуток НАК “Нафтогаз України” за 9 місяців 2017 року становить 27,1 млрд грн., а ПАТ «Укргазвидобування» 30,5 млрд. грн.

Через подібні дії Генеральної прокуратури України, – зазначається в заяві, – інвестори ще більше уникатимуть України. Сукупно, у минулому році, в Україну надійшло лише 2,3 млрд. дол. іноземних інвестицій, хоча країна має в них колосальну потребу. Причиною таких показників є недовіра до судової, виконавчої, законодавчої гілок влади, а також правоохоронної системи.