Ще 14 військових частин отримають ма­теріально-технічну допомогу від Вінницької міської ради. Йдеться про 1850 безпілотних літальних апаратів, які знадобляться нашим оборонцям під час виконання бойових завдань.

Відповідне рішення затвердили під час засідання виконкому 12 вересня. Втім, це не вся допомога для армії. Минулого тижня спецтехніку вже отримали бійці ще двох військових формувань.

100 дронів для ГУР МО та 66 ОМБр ім. князя Мстислава

По 50 FPV-дронів Вінницький міський голова Сергій Моргунов разом з депутатами Вінницької міської ради та координаторами Міжрегіонального координаційного гуманітарного штабу Вячеславом Терліковським, Володимиром Малініним та Олександром Чернегою передали для 66-ї механізованої бригади та Міжнародного легіону ГУР Міністерства оборони.

Для кожної з цих бригад це вже третя передача техніки. Напередодні цим бійцям передавали Mavic 3T та FPV-дрони. Хлопці наразі виконують завдання на східному напрямку, тому така підтримка їм дуже потрібна.

«Передача ще 100 FPV-дронів для бійців 66-ї механізованої бригади та Міжнародного легіону ГУР Міністерства оборони – це не просто черговий внесок у підтримку наших військових, а частина нашої постійної та принципової роботи. Вінницька громада завжди буде стояти пліч-о-пліч з тими, хто захищає нашу країну. Ми розуміємо, що сучасні технології, зокрема дрони, відіграють вирішальну роль у забезпеченні переваги на полі бою. Наша мета – забезпечити наших бійців всім необхідним для їхньої перемоги, а підтримка Сил оборони залишається нашим пріоритетом у кожному бюджетному рішенні», – додав Сергій Моргунов.

За словами військових, краще втратити кілька дронів, ніж ризикувати власним життям та здоров’ям. Саме тому забезпечення технікою має надзвичайно важливе значення, адже перевага на полі бою за тим, у кого більше дронів і хто вправніше вміє ними керувати.

«Останнім часом, як мінімум пів року, саме дрони воюють, а не ми», – зазначає «Демяк», військовослужбовець із бригади, що отримала допомогу.

1000 літрів пального для Координаційного центру з питань полонених та зниклих безвісти

Відповідно до рішення, яке також ухвалили минулого четверга, 12 вересня, під час засідання виконкому, громадська організація «Координаційний центр з питань полонених та зниклих безвісти» отримає 1000 літрів дизпалива, необхідного для виконання статутних завдань.

Це вже не перша передача такої допомоги для команди, яка опікується поверненням з російського полону українських Захисників та Захисниць.

Варто зазначити, що минулий тиждень був наповнений приємними подіями, адже відбулося одразу два обміни військовополоненими. Так, 13 вересня стало відомо, що додому повернулися 49 українців – цивільних та військових, серед яких і наші “азовці”, що пробули понад два роки в російському полоні. Серед обміняних бійців було двоє звільнених вінничан – Ярослав та Віктор Івчук.

А вже в суботу, 14 вересня, вдома вітали ще 103 Героїв, двоє з них – Віктор та Олександр – уродженці Вінниччини.

Варто зауважити, що загалом з початку повномасштабного вторгнення Вінницька міська рада підтримує 37 військових частин. Тим часом на пріоритет «Безпека та оборона» цьогоріч у бюджеті громади передбачили майже 1 млрд грн, а на сьогодні ця сума зросла до 1 млрд 210 млн грн.

Сергій Годун