Тварини масово  псують урожай

В Україні через введення воєнного стану в більшості областей заборонили полювати на диких звірів та птахів. Діє ця заборона і на Вінниччині, пише SEEDS.

Через таку заборону цього року чисельність дикого кабана вже перевищила довоєнну на понад 50%, а кількість випадків АЧС (Pestis africana suum) збільшилася на 880% порівняно з 2022 роком.

«Одна із проблем для агронома сьогодні – збільшення популяції диких кабанів. Вони заходять на посів, найбільше люблять кукурудзу та соняшник, і починають створювати нам проблем своїм «візитом». Так, одне стадо свиней, в кількості 10 голів, може за місяць знищити до 10 гектарів кукурудзи, при цьому вони все не з’їдають, а багато псують та витолочують. В попередні роки я таклож зіштовхнувся з цією проблемою», – розповів власник фермерського господарства та агроном з Тульчинського району Олександр Мельник журналістам.

На жаль, через заборону полювання, єдиний вихід – фермеру цілодобово ходити навколо поля і відлякувати тварин різними способами, іншого варіанту ще не придумали. І поки триватиме війна чисельність диких свиней буде збільшуватися і збільшуватися.

За кордоном наприклад дикі тварини, в тому числі кабани, знищують до 100 гектар посівів. Але там є нюанс, держава компенсує усі збитки фермерам. В Україні такого немає і ніколи не було», – розповідає Олександр Мельник.

Єгері Тульчинського району зазначають, що заборона полювати призвела до дуже негативних наслідків. «Тварин розвелось дуже багато. Однак і багато їх гине через хвороби. Окрім того їм потрібно щось їсти і відповідно вони починають шукати їжу на полях та по селах. Кабани також підходять до сіл ближче. Але дика тварина може бути хвора Тоді є загроза, що вона може заразити домашніх свиней.

Багато випадків коли водії збивають тварин, які зненацька вискакують на автошляхи. В більшості це кози, косулі та зайці. Окрім цього є багато інших проблем. І нам з цим потрібно щось вирішувати на законодавчому рівні по всій країні», – кажуть єгері.