Наталя Заболотна, перша заступниця начальника Вінницької ОВА, зустрілася із учасниками другого родинного табору для ветеранів з інвалідністю «Перший крок до мобільності» на базі обласного реабілітаційного центру «Обрій».

Упродовж 10 днів (саме стільки триває зміна) 5 родин набували навичок самостійного проживання, навичок у представництві інтересів і самоадвокатуванні, навичок орієнтації та переміщення у просторі на смузі перешкод, тренажері-імітаторі сходів та пандусів.

Тренери проводили навчальні воркшопи з користування кріслом колісним, практичні заняття на смузі перешкод та тренажері-імітаторі, майстер-класи з методів взаємодії, переміщення і допомоги особам з різними видами порушень, майстер-класи та практичні заняття з працетерапії (миловаріння, виготовлення свічок, гончарство, робота з деревом у тепличному та городньому господарствах), психологічні тренінги.

До того ж усім учасникам по завершенні табору надана консультаційна підтримка та рекомендації у 8 сферах життєдіяльності.

Обласна команда поспілкувалася з учасниками щодо питань, які їх турбують. Зокрема медичні послуги та реабілітація, пенсійні виплати, соціальний супровід у громадах, забезпечення допоміжними засобами реабілітації для людей з інвалідністю по зору.

«Зібрали на місці усю інформацію про кейси, опрацьовуємо. Із багатьма питаннями стикаюся не вперше, тому ініціюватиму офлайн-зустріч із керівниками соціальних служб та центрів надання соціальних послуг громад області.

Загалом учасникам формат родинного табору подобається, адже вони можуть спілкуватися, ділитися досвідом, навчатися і проводити разом час в неформальній атмосфері», – зазначає Наталя Заболотна.

Проєкт реалізовано за ініціативи Вінницької ОВА та асо­ціації «Відкриті серця» спільно з партнерами: департаментом соціальної та молодіжної по­лі­тики Вінницької ОВА, КЗ «Обласний центр комплексної реабілітації «Обрій» та фінансової підтримки БО «Вплив».

Сергій ГОДУН