У новому 2024-2025 навчальному році всі учні Вінницької громади повернулися до навчання в очному форматі. Незважаючи на складнощі, спричинені війною, міська влада Вінниці забезпечила необхідні умови для безпечного освітнього процесу.

Про це повідомила директорка департаменту освіти Оксана Яценко під час чергового засідання виконавчого комітету міської ради 12 вересня.

Створення безпечних умов для офлайн-навчання — пріоритет для муніципалітету.

Секретар Вінницької міської ради Павло Яблонський підкреслив, що створення безпечних умов для офлайн-навчання є важливим напрямком роботи, тому цьогоріч було спрямовано максимум ресурсів на цей напрямок.

Оксана Яценко зазначила, що повномасштабна агресія рф проти України стала серйозним випробуванням для системи освіти, але завдяки підтримці міської влади вдалося створити необхідні умови для навчання. Основними пріоритетами для шкіл Вінниці цього року стали безпека, турбота про дітей та стійкість.

У 36 дитячих садках громади облаштовані найпростіші укриття, ще 12 дитсадків використовують укриття сусідніх установ. Крім того, ведуться ремонтні роботи для облаштування укриттів у дитсадках №5 і №77. У школах Вінниці також створено безпечні умови: 35 закладів мають власні укриття, а ще 8 шкіл співпрацюють з різними організаціями, використовуючи їхні захисні споруди. Навчальний процес організовано в офлайн— та змішаному форматах.

На фото: укриття, яке звели поруч із закладом освіти

Одним із важливих досягнень минулого року стало відкриття 15 «Класів безпеки» в школах Вінниці. Ці класи навчають дітей основам безпеки та поведінки в надзвичайних ситуаціях.

Також триває розвиток інклюзивної освіти: у 96 групах дитячих садків навчаються 209 дітей з особливими освітніми потребами, а в 36 школах — 430 учнів. Для таких дітей створені умови навчання з підтримкою асистентів, вчителів і вихователів.

Важливим кроком стало й покращення якості харчування: діти пільгових категорій та учні з сімей Захисників України отримують безкоштовне харчування.

З метою покращення ментального здоров’я дітей у школах Вінниці впроваджується програма Соціально-емоційного та етичного навчання (СЕЕН), яка сприяє створенню позитивного психологічного клімату та підвищенню академічної успішності. Цього року програму запроваджують у 15 школах та в 108 класах.

Для забезпечення енергоефективності та стійкості навчальних закладів до зимового періоду термомодернізовано 44 заклади освіти громади. Освітні установи вже забезпечені 132 генераторами різної потужності, і ще 45 генераторів знаходяться на етапі закупівлі.

Зібрали більше 1,2 мільйона гривень для оборонців.

Вінницькі школи продовжують надавати підтримку Збройним силам України в рамках благодійного марафону «Освітня родина: допомагаємо — перемагаємо». Завдяки цій ініціативі учні та педагоги зібрали понад 1,2 мільйона гривень на закупівлю спорядження для українських військових.

Оксана Яценко наголосила, що новий навчальний рік у Вінниці розпочався у непростих умовах, але освітні заклади готові відповідати на виклики війни.

«Перед освітянами постало чимало викликів, на які ми мусили реагувати швидко та як єдина команда. Ми вдячні освітянам та колективам закладів за їхню роботу. Міська влада й надалі підтримуватиме школи, садочки та інші установи, щоб наші діти могли здобувати знання в безпечних умовах», — підсумував Павло Яблонський.