Про це повідомляє Профспілка працівників освіти і науки, яка висунула свої пропозиції до проєкту Державного бюджету на наступний рік.

У профспілці зазначають, що обсяги освітньої субвенції “не враховують забезпечення законодавчих гарантій щодо рівня посадових окладів педагогічних працівників”, гарантованого законодавством України. Наразі мінімальний розмір окладу вчителів становить лише 6080 грн проти гарантованих 24 000 грн. Водночас розмір “мінімалки” у нас встановлено на рівні 8000 грн.

Тож сьогоднішній розмір посадового окладу педагогічного працівника, який встановлюється на рівні 9 тарифного розряду, на 17920 грн, або в 3,9 раза менший за законодавчо гарантований, – сказано в повідомленні.

Тому в профспілці вважають, що в доопрацьованому законопроєкті видатки освітньої субвенції мають бути щонайменше 322,0 млрд грн, або на 219,0 млрд грн більшими порівняно із запланованими. Це допоможе забезпечити вчителів зарплатою на рівні трьох розмірів мінімальної заробітної плати з відповідною їх диференціацією залежно від кваліфікаційної категорії не менше ніж на 10%.

Крім цього, Профспілка працівників освіти і науки підтримала пропозиції Федерації профспілок України щодо встановлення з 1 січня 2025 року мінімальної заробітної плати в розмірі 10905 грн.

До речі, підвищення “мінімалки” та прожиткового мінімуму, у 2025 році також не заплановано.