Іоан заробляв на життя рибальством поки не був покликаний Ісусом Христом в число учеників на Генісаретському озері.

Апостол Іоан був присутнім при воскресінні Спасителем дочки Іаїра і був свідком Преображення Господа на Фаворі. Під час Таємної Вечері він був поряд з Христом і за знаком апостола Петра, прихилившись до грудей Спасителя, запитав хто зрадить Його. Апостол Іоан слідував за Господом, коли Його, зв’язаного, вели з Гефсиманського саду на суд до первосвященників Анни та Каяфи, він же знаходився у дворі архієрейському при допитах свого Божественного Вчителя і невідступно слідував за Ним по хресному шляху на Голгофу.

Після Успіння Божої Матері Апостол Іоан Богослов вирушив в Ефес, де невпинно проповідував євангеліє язичникам. В цей час почалося гоніння на християн. Апостола Іоана заарештували івідвели на суд до Риму, де за сповідання віри він був засуджений до смерті, проте Господь зберіг його.

Після цього Апостола Іоана заслали в ув’язнення на острів Патмос, де він прожив багато років. Тут він виганяв бісів із капищ і зціляв багатьох хворих. Близько 67 року на цьому острові святим апостолом Іоаном було написано Апокаліпсис.

Після тривалого заслання апостол Іоан отримав свободу та повернувся в Ефес. Близько 95 року апостол Іоан Богослов написав Євангеліє.

Святий Апостол Іоан відійшов до Господа у віці близько ста років, довго залишаючись єдиним живим свідком земного шляху Спасителя.