Україна та її союзники зустрілися в Нью-Йорку, де понад 30 країн і члени ЄС ухвалили спільну заяву на підтримку відновлення та реконструкції України, повідомляє Офіс Президента.

Згідно із заявою, партнери допоможуть Києву перейти від економічної стійкості до економічного відродження. Крім того, кошти, отримані від заморожених російських активів, будуть спрямовані на відновлення країни.

Президент Володимир Зеленський переконаний, що це спільне зобов’язання допоможе Україні стати на ноги.
За його словами, документ передбачає координацію відповідних зусиль, що свідчить про спільний підхід до життя – захистити людей і дати їм шанс на життя.

Український лідер вважає абсолютно виправданим той факт, що ті, хто зараз допомагає Україні чинити опір, першими отримають зиск від цього масштабного відновлення.

Відомо, що в основних положеннях декларації прописано всебічну допомогу для відновлення Києва на шляху до членства в ЄС, координацію допомоги через Українську донорську платформу, а також надання фінансової допомоги в розмірі близько 50 млрд дол до кінця року з коштів заморожених активів РФ, частина з яких буде спрямована на оборону.

Зазначається, що підписанти зобов’язалися забезпечити, щоб країна-агресор не змогла досягти своїх цілей, а Україна після закінчення війни мала стійку до ворожих загроз економіку.