Громади Вінниччини реалізують проєкти, які стали переможцями конкурсу Вінницької обласної ради «Безпечні стійкі громади». Голова обласної ради Вячеслав Соколовий каже, що головне завдання – підтримати наших захисників на фронті, а на Вінниччині – продовжувати забезпечувати надійний тил.

– Ми усі розуміємо, що сьогодні підтримка ЗСУ та Сил оборони – це пріоритет №1 для усіх. Це і був сенс нашого цьогорічного конкурсу. Дякую усім громадам за активність, за достойні проєкти, за оперативність в їх реалізації. Бійці уже отримують від громад Вінниччини необхідне обладнання, – зазначив Вячеслав Соколовий.

Для виконання воїнами бойових завдань Вендичанська громада закупила вісім квадрокоптерів DJI Mavic.

– Усі дрони ми передали військовим, а два – ще й доукомплектували тепловізійними елементами. Мав нагоду особисто передати «пташки» нашим захисникам на Покровський напрямок, – розповів Вендичанський селищний голова Анатолій Єфремов.

Чотири квадрокоптери DJI Mavic закупила й передала одній з військових частин у зону бойових дій Чернівецька селищна територіальна громада.

Барська міська громада також закупила необхідне військовим обладнання.

– Під час сесії Барської міської ради разом з депутатом обласної ради Олександром Хом’яком передав військовій частині два квадрокоптери, – розповів міський голова Володимир Саволюк. – Також було закуплено дві системи радіоелектронної боротьби КВЕРТУС і п’ять комплек­сів РЕБ.

Джуринська сіль­ська громада закупила й передала одній з вій­ськових частин три портативних джерела живлення.

У Тульчин­сь­кій міській громаді в рамках проєкту закуповується для підтримки ЗСУ техніка для забезпечення надійного, стабільного та своєчасного радіозв’язку на позиціях, а також техніка для оперативної роботи з інформацією, її аналізу та обробки.

Крім того, деякі громади у рамках проєкту вирішили облаштувати укриття у закладах освіти та забезпечити належне матеріально-технічне оснащення закладів охорони здоров’я. Так, у Шпиківській селищній громаді проєктом передбачено створення безпечної освітньої зони шляхом облаштування укриттів у закладах освіти. Селищною радою вже проведено тендерні закупівлі з придбання меблів для шести таких закладів.

На завершальному етапі перебуває і реалізація проєкту Ямпільської міської громади. Наразі проведено всі закупівлі обладнання для покращення якості надання послуг з фізичної реабілітації пацієнтів, в тому числі військовослужбовців та ветеранів. Частину обладнання вже доставлено до Ямпільської територіальної лікарні.

У 2024 році головні напрями конкурсу відповідають принципам і пріоритетам, затвердженим рішенням сесії обласної ради: безпека і оборона, стійкість та турбота. Фінансування конкурсу з обласного бюджету складає 38 млн грн.

Віктор МАРКОВИЧ