Тому що історики і краєзнавці встановили день народження театру у Вінниці – це 1910 рік, 4 грудня. У роки лихоліття він свою роботу не припиняв. І сьогодні, в умовах жорстокої російської агресії, Вінницький обласний український академічний музично-драматичний театр ім. Миколи Садовського динамічно розвивається, живе і пульсує в одному ритмі з усією Україною!

– Ось кілька промовистих цифр – вперше в історії у сезоні 2023/2024 у нас було вісім прем’єр, зіграно 221 виставу, їх відвідали майже 44 тис. глядачів. Троє наших акторів нині воюють на передовій. Херсонський режисер Євген Карнаух поставив у Вінниці кілька вистав, співпрацюємо з акторами-переселенцями з Харківщини і Луганщини. Для військовослужбовців, ветеранів, осіб з особливими потребами, для ГО “Я Маріуполь”, “Бахмут”, “Херсон – це Україна”, “Схід – СОС”, для військових частин Нацгвардії, транспортної авіації та ін. ми працюємо безкоштовно, – розповів Іван Педорук, директор театру, на пресконференції 20 вересня.

– Для аеророзвідки ми зібрали 200 тис. грн. і придбали дрон. Як відомо, дронів багато не буває. Для ЗСУ віддали одноденний заробіток колективу – більше 70 тис. грн.

Власними силами ми повністю відремонтували малу сцену, причому народні і заслужені артисти охоче в цьому допомагали. Оновлений весь театр, остаточно знято радянську символіку.

У сезоні 2024/2025 головна режисерка Таїсія Славінська, режисери-постановники Євген Карнаух і Григорій Сиротюк підготували п’ять прем’єр. Відкриє сезон 26 вересня комедійний детектив “Останній кат”. Безперечну цікавість викличе містично-романтична драма “Пригоди медведиків панда”. Для дітей – казкові “Пригоди в дивокраї Оз”. А ще буде комедія “Вісім люблячих жінок” і драма Лесі Українки “Касандра”.

Виповнюється 20 років супервиставам-рекордсменкам “Ассо та Піаф”, “Потрібен брехун”, глядачі побачать їх восени. До речі, саме 20 років тому Вінницький муздрамтеатр отримав звання академічного!

Керівниця літературно-драматургічної частини театру Світлана Фіцайло, заступники директора Павло Третяков і Марія Скрипник розповіли про театральні нововведення. Підписані меморандуми про співпрацю з театрами Хмельницького, Черкас, Рівного, Житомира, будуть обмінні гастролі з ними. Виїзні вистави побачать жителі райцентрів Вінниччини. Триває проєкт “Аудіоопис для осіб з порушенням зору” разом з Вінницьким УТОСом. А з Вінницькою облрадою театр бере участь у проєкті “Знайди себе”. Працює “Театральна кав’ярня”, у найближчих планах – проєкт “Терапія театром”, це психоемоційна підтримка тих, кого обпалила війна.

На вінницьку трупу чекають театральні фестивалі “Мельпомена Таврії”, “Дніпро театр UA”. А у Багдаді, столиці Іраку, вінничани покажуть драму “За дверима”.

Абсолютною новинкою є запровадження подарункового сертифікату “Сила мистецтва”. Його можна купити у театральній касі і обміняти на вхідний квиток на будь-яку виставу нашого театру у будь-який час протягом 3-х місяців. Встановлено новий час початку вистав: велика сцена – 18.30 год. (вівторок-п’ятниця), вихідні – 17 год., мала сцена – 18 год., для дітей – 12 год.

Багато новинок буде у Вінницькому обласному академічному театрі ляльок.

– Ми змінили формат, зробили програму “Все буде Україна”, яку показуємо бійцям, переміщеним особам, пораненим у госпіталях. Недавно поставили п’єсу “Коти-біженці”, де “мовою котиків” показуємо дітям, як треба поводитись при переїзді в нові місця, – розповів Олександр Свіньїн, головний режисер театру ляльок.

– А розпочали цей сезон прем’єрою “Рожеві хмари”. Надзвичайно цікаву виставу “Вій” за твором Гоголя готує режисер Сергій Бабельчук, вона призначена для маленьких і дорослих глядачів. Плануємо великі святкові вистави до Дня святого Миколая і до Новорічних свят, хочемо, щоб наші діти поспілкувались і отримали подарунки від Миколая і Санта-Клауса.

Ірина ЗОНОВА