Путін міг би закінчити війну завтра, якби просто вивів свої війська з України. Про це 26 вересня заявила віцепрезидентка США, кандидатка у президенти від Демократичної партії Камала Гарріс під час зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським, повідомляє.

“Історія показала, що якщо ми дозволяємо агресорам на кшталт Путіна безкарно захоплювати території, вони не зупиняються, і Путін може націлитися на Польщу, країни Балтії та інших членів і союзників НАТО. Ми також знаємо, що інші потенційні агресори по всьому світу спостерігають за тим, що відбувається в Україні. Якщо Путіну дозволити перемогти, він стане ще сильнішим”, — наголосила Гарріс.

Вона акцентувала, що Сполучені Штати не можуть і не повинні ізолювати себе від решти світу. “Ізоляція — це не захист. Тому Сполучені Штати підтримують Україну не з милосердя, а тому, що це відповідає нашим стратегічним інтересам. Ми продовжимо надавати Україні допомогу, необхідну для досягнення успіху на полі бою”, — зазначила віцепрезидентка США.

Гарріс сказала, що пишається роботою з президентом Джо Байденом і коаліцією з 50 країн — форматом “Рамштайн”, який був створений для надання Україні можливостей захистити себе.

Вона додала, що завдяки цій коаліції, а також завдяки майстерності та хоробрості українського народу, Україна вистояла проти російської агресії.

“Цілком зрозуміло, що Путін міг би закінчити цю війну завтра, якби просто вивів свої війська із суверенної території України. Він не продемонстрував жодного наміру зробити це. Натомість він продовжує атакувати цивільну інфраструктуру і тероризувати народ України”, — акцентувала Гарріс.

Віцепрезидентка нагадала, що в червні у Швейцарії на Глобальному саміті миру разом із 90 іншими країнами США заявили, що поділяють українське бачення закінчення цієї війни — “закінчення, що ґрунтується на волі народу України та статуті ООН”.

“Ми повинні працювати з міжнародним співтовариством, щоб забезпечити справедливий і довгостроковий мир. Закінчення цієї війни без України не може бути. Хоча, в моїй країні є ті, хто замість цього хотів би змусити Україну віддати значну частину своєї суверенної території, щоб Україна прийняла нейтралітет і відмовилася від взаємин з іншими країнами у сфері безпеки. Ці рекомендації збігаються з пропозиціями Путіна. І прояснімо, що це не переговори про мир. Навпаки, це плани капітуляції, що небезпечно і неприйнятно“, — резюмувала Камала Гарріс.