У Верховній Раді України, перед повномасштабним вторгненням Росії, працював 421 нардеп. Тоді у народних обранців працювало понад 4000 помічників. Нардепів поменшало, а от кількість помічників збільшилась до майже 4450. Про це повідомляє рух “Чесно”.

Зараз у ВР працює 401 народний депутат. Кожен із народних обранців має право залучити до роботи помічників, встановлений максимум — 31 помічник на одного нардепа. Помічники можуть працювати за трудовим договором (отримувати за свою роботу гроші) або на громадських засадах.

У Верховній Раді нині працює в рази більше помічників, ніж народних депутатів — 4449. Переважна більшість із них — 3295 — на громадських засадах, 1087 — за строковим трудовим договором на постійній основі, 67 — теж за строковим трудовим договором, але суміщають це з іншою роботою. В середньому в одного народного депутата 11 помічників.

Серед фракцій найбільше помічників на одного нардепа припадає у “Батьківщині” — 16, у “Європейській солідарності” — 12, 10 у “Слузі народу” та 9 у “Голосі”.  Наразі семеро нардепів мають по 31 помічнику. Четверо з них є представниками “Слуги народу”, троє — колишні депутати нині забороненої ОПЗЖ.

Як відомо, у Верховній Раді розглядають можливість впровадження економічного бронювання від мобілізації. У ВР переконані, що запровадження принципу економічного бронювання допоможе збільшити фінансування потреб армії. Завдяки економічному бронюванню частина людей вийде “з тіні”, повернеться на роботу, буде платити податки, створюватимуть додану вартість.

Втім, таку можливість матимуть лише аеликі корпорації. А для малого та середнього бізнесу, певно, готується масове закриття.