Цьогоріч єврейський народ зустрічатиме Новий 5785 рік. Святкують Рош га-Шана з 2 по 4 жовтня. Традиційно хасиди здійснюють паломницьку поїздку в Умань до могили цадика Нахмана, їх маршрут пролягатиме через Вінницьку область. Деякі групи заїжджатимуть у Брацлав.

До війни вони охоче прилітали у Вінницький аеропорт Гавришівка. Однак, наразі повітряне сполучення в Україні закрите. Тому паломники летять до найближчих аеропортів у сусідніх країнах, а далі добираються до Умані потягвми та автобусами. Чимало цих маршрутів пролягає саме через Вінницю.

Як повідомили в управлінні у справах національностей та релігій ОВА, цього року у дні святкування Рош га-Шана очікують, що через Вінницьку область в Умань поїде до 15 тисяч паломників.
Невеликі групи хасидів уже почали прибувати. Але пік приїзду буде 28 вересня – 2 жовтня.

У вересні в Центрі національних культур Вінниччини відбулося засідання робочої наради за участі представників управління, працівників ГУ Нацполіції у Вінницькій області, спеціальних та прикордонних служб, рабина Вінницької області Шауля Горовіца.

Основні питання, які було обговорено:
охорона публічної безпеки і порядку за маршрутом слідування паломників хасидів територією Вінницької області;
додержання громадської безпеки і порядку в місцях можливого масового скупчення паломників хасидів;
контроль за переміщенням на території області організованих груп паломників хасидів;
алгоритм дій під час оповіщення сигналу «Увага всім! Повітряна тривога»;
правила поведінки під час комендантської години тощо.

Задля громадської безпеки та правопорядку на території області встановлено обмежувальні заходи проведення походів, демонстрацій, масових релігійних заходів на території культових споруд, прилеглих до них територій за участі паломників.
Правоохоронцями буде посилено заходи щодо контролю за дотриманням встановлених заборон у зв’язку з дією воєнного стану.