Це вже друга дошка пам”яті на фасаді місцевої школи

27 вересня у селі Іванівка Лука-Мелешківської громади, що на Вінниччині, на честь загиблого майстра-сержанта бригади “Червона Калина” Олександра Реньгача відкрили пам’ятну дошку. Встановили її на фасаді місцевої школи, де навчався захисник.

Сонячний осінній день немов би також віддавав останню шану загиблим. Він зібрав біля школи вдячних односельців та військових побратимів воїна, який відійшов до небесного війська. Шану героїчному земляку віддали і школярі Іванівської школи.

Олександр понад 20 років служив у армії. З 2014 року став захищати Україну від російської агресії. Про це присутнім розповів його бойовий побратим Олександр Бенедик.

“Він проходив службу в Десні, в ЗСУ — проходив строкову службу. Потім прийшов до нас на контракт у Калинівську військову частину 3028. З 14-го року ми практично не виїжджали з АТО. Ми постійно там були. У 2015 році він був у Дебальцевому і в Донецькому аеропорті, тобто постійно на виїзді”, — розповів Олександр Бенедик.

Загинув нацгвардієць 28 березня 2022 року під селом Бузова — за три дні до звільнення Київщини. “Він був одним із керівників груп, які обороняли населені пункти. Ну і, на жаль, в одному з населених пунктів куля снайпера його знайшла. У той момент я був від нього метрів за 700, на паралельній вулиці.

Олександр був Військовим з великої літери. Він спочатку був снайпером хорошим, а потім пішов на інструктора. Це була людина відкрита, розумна і добра. Я дуже шкодую, що його зараз з нами немає”, — сказав побратим загиблого.

Сестра сержанта Наталія Шевчук розповіла, що у цій школі брат навчався, у цьому селі — похований. Саме родина й зініціювала відкриття пам’ятної дошки. “Це мамина ще батьківщина. Він дуже любив це село. 20 ротацій в нього було з 14-го року на фронт. Донбас він весь пройшов. За відмінну службу брат мав аж 8 відзнак від командування.”, — розповіла Наталя.

“Моєму Сашку назавжди 43, – сказала мама Зінаїда Реньгач. – Дуже важко. Щохвилини він з нами. Ми згадуємо і ніколи не забудемо його”, — розповіла жінка.

Земляки поклали квіти до меморіальної дошки. Люди розповіли, що у захисника залишилася 15-річна донька. Меморіальну дошку родина встановила за власні гроші. Хочуть, аби майбутні покоління пам’ятали, якою ціною Україна виборює незалежність.

Це вже друга меморвальна дошка на фасаді Іванівської школи. Першу встановили на честь ще одного відважного нацгвардійця, Валентина Білошкурського. Він був ровесником Олександра. Служив у Калинівському “Ягуарі”.

Одним з перших став на захист України у 2014 році. Героїчно загинув під час антитерористичної операції поблизу міста Слов”янськ у травні 2014 під час падіння підбитого ворогом гелікоптера. Старший кулеметник, прапорщик Білошкурський нагороджений орденом “За мужність” першого ступеня (посмертно).

Низько вклоняємось перед вашою відвагою, шановні воїни-захисники. Ви назавжди залишитесь в пам”яті вдячного українського народу. Ваша героїчна самопожертва надихатиме майбутні покоління на героїчні вчинки заради мирного майбутнього незалежної України.

Сергій Бойчук