Станом на 4 квітня для участі у ЗНО зареєструвалося 335472 осіб – цьогорічних і  минулорічних випускників шкіл, коледжів, ПТУ, які планують продовжити  навчання у вузах України. Це означає, що багато молоді їде на навчання за кордон, де вимоги вступу у вузи інші і престиж вищої освіти більший, або йдуть вчитися у ПТУ на затребувані професії.

19 березня був останнім днем відправлення реєстраційних документів для участі у зовнішньому незалежному оцінюванні, як повідомляє офіційний сайт Українського центру оцінювання якості освіти  Міносвіти.

Найбільше учасників ЗНО  складатимуть тестування у Києві, Дніпропетровській, Львівській, Харківській та Одеській областях. Вінницька область не увійшла навіть у 10 перших – у нас всього близько 9 тисяч учасників. На складання тестів з української мови і літератури зареєстровано 332 850 осіб, історії України – 168 644 особи, математики – 111 740 осіб, англійської мови – 89 148 осіб, біології – 82 146 осіб.

Для окремих категорій осіб, наприклад, учасників АТО, терміни продовжено і можна зареєструватися в додатковій сесії ЗНО до 31 травня ц.р.

Узагальнені дані в Українському центрі оцінювання якості освіти оприлюднять наприкінці квітня.

Випускники  кажуть, що не хочуть складати ЗНО, бо мріють про  популярні, затребувані на ринку праці робітничі професії: кондитерів, продавців, перукарів.

– Мої батьки вчителі. Але це дуже виснажлива професія, яка забирає весь навіть вільний час, – розповідає Вероніка із Вінниці. – Я два останні роки визначаюся: ким бути? І все більше розумію, що хочу стати кухарем-кондитером. Моя подружка йде на візажиста. Це дуже популярно, є куди працевлаштуватися, робота позмінна, а не кожен день, і оплата більше 10 тисяч грн. у Вінниці. Й часу достатньо залишається на себе.

А ще з кожним роком все більше молоді їде на навчання за кордон. Зокрема у Польщу. У Вінниці навіть працює координуючий центр, де допомагають зі вступом у вузи цієї країни. Або ж у Францію, з навчальними закладами якої уклало угоди наше Заболотнянське училище.