У лютому 2022 року «рускій мір» постукав у двері тисячам українців — російські ракети враз перекреслили людські долі й розділили життя на до та після. Коли навесні 2022-го Сили оборони відкинули окупанта з півночі країни, стали зрозумілі перші масштаби руйнувань, які по собі залишала російська навала. Тоді вся владна команда, зокрема й депутати партії «Слуга Народу» на всіх рівнях, визначили один із найголовніших пріоритетів роботи — дати українським родинам, що втратили житло, шанс на нове життя, на новий початок у новій оселі.

Голова партії «Слуга Народу», народний депутат Олена Шуляк в інтерв’ю нашому виданню розповіла про те, скільки українських родин отримали нове помешкання замість зруйнованого, як держава планує розв’язати застарілі проблеми житлового фонду та чи вдалося подолати бюрократію у будівельній сфері.

– Олено Олексіївно, які масштаби руйнувань ро­сійські окупанти завдали українській інфраструктурі за два роки повномасштабної війни?

– Найбільше від російського вторгнення постраждали дорожня та житлова інфраструктури. Щонайменше 23 тис. км доріг пошкоджені або знищені. Для розуміння, це кілометраж усіх автошляхів разом узятих у 3-4 областях. Як мінімум 55 млн метрів квадратних житла по всій Україні так само зруйновані або пошкоджені. Фактично ворог за два роки війни знищив стільки житла, скільки Україна будувала п’ять років до цього.

Розробляємо нову житлову політику, що вирішить проблеми, на які закривалися очі десятиліттями, — Олена Шуляк

Саме тому Президент України Володимир Зеленський доручив напрацювати простий, зрозумілий і прозорий спосіб грошової компенсації людям. І такий механізм ми разом напрацювали — профільний комітет Верховної Ради, який я очолюю, уряд і міжнародні партнери, а також долучені були депутати партії «Слуга Народу». Так виникла одна з найбільших державних програм «єВідновлення», яка не має аналогів у світі.

– Скільки українських родин уже отримали нову оселю за програмою «єВідновлення»?

– На зараз держава виплатила українцям за пошкоджене та знищене житло понад 12,3 млрд грн. За рік понад 67 тис. українських родин уже відбудувалися чи купили нове житло за допомогою «єВідновлення».

– Широкомасштабна війна спровокувала найбільшу житлову кризу за весь час незалежності України. Зараз ви й партія «Слуга Народу» працюєте над комплексним реформуванням житлової по­літики, адже старий Житловий кодекс, розроблений ще 40 років тому, зовсім не відповідає сучасним викликам. Розкажіть, будь ласка, про основні завдання нової житлової політики.

– Для відбудови України та й загалом у сфері будівництва держава вже впровадила нові підходи й технології, які відповідають сучасним воєнним вимогам — безпека, доступ­ність, енергоефективність. Але комплексно ми, дійсно, зараз працюємо над розробленням нової житлової політики, яка дасть змогу роз­в’язати також і низку хронічних проблем, на які закривалися очі протягом десятиліть. Це і застарілість фонду житла, скандальні недобудовані житлові комплекси по всій Україні, це й черги на житло, як у Радянському Союзі — зараз понад 600 тис. людей стоять у черзі на отримання квартири. І найголовніше, повна цифровізація житлового сектору, яку пропонує запровадити наша оновлена житлова політика, створить дієві антикорупційні запобіжники, виключить людський фактор зі всіх процесів і надасть варіанти розв’язання житлового питання для кожної конкретної родини, яка цього потребує.

Олена Шуляк: У сфері відбудови держава вже впровадила нові підходи й технології, які відповідають сучасним воєнним вимогам

Запропонуємо також у новій житловій політиці створення в Україні інституту соціального житла. Це житло буде перебувати у власності громади, яка й буде ним розпоряджатися. Такий житловий фонд надаватимуть родинам за ціною, що буде підйомною для неї. Це можуть бути й переселенці, люди, які втратили житло через аварію, катастрофу тощо. В Європі така практика показала свою ефективність, саме тому партія «Слуга Народу» пропонує запровадити її в Україні.

– Нещодавно минуло три роки після ліквідації Державної архітектурно-будівельної інспекції — такого собі монстра, який став одним із символів української корупції, розцінки якого знав ледь не кожен забудовник. ДАБІ реформували в ДІАМ — Державну інспекцію архітектури та містобудування. Як одна з ініціаторок змін підбийте, будь ласка, найголовніші підсумки цієї реформи.

– Три роки тому ми зробили рішучий крок і змінили правила гри в будівельній галузі. Ми не просто запустили ДІАМ — ми оголосили війну старій, корумпованій системі! Без хабарів, без тіньових схем — лише чіткість, прозорість і технології, які працюють без втручання людського фактору. Бюрократії та корупції ми сказали: «Досить!»

Дуже багато процесів взаємодії держави й забудовників тепер автоматизовані. Більшість дозволів на будівництво опрацьовується надзвичайно швидко. Вдалося зменшити кількість відмов на видачу сертифікатів для готових об’єктів. А найголовніше — лише за цей час ДІАМ зекономила державі 6 млрд грн! А це значить, що будівельна сфера живе попри війну, довіряє державі, створює нові робочі місця, сплачує податки — загалом працює за прозорими та зрозумілими правилами. Ми не просто реформуємо окрему галузь — ми будуємо Україну без корупції та без схем!

Ілля СМІРНОВ,
політичний аналітик