На початку жовтня в Україні буде літня погода, проте їй на зміну прийде раптове похолодання по всій країні. Відтак, вже у першій декаді наступного місяця можуть бути перші заморозки.

Про це повідомляє синоптик Ігор Кібальчич.

За його словами, на кінець вересня в Україні складається нестандартна ситуація: досі триває метеорологічне літо, оскільки середньодобові значення температури впевнено перевищують позначку +15 °С, а місцями на півдні та у центрі досягають +20 °С та навіть вище. Синоптик каже, що вересень 2024 року виявився рекордно теплим у нашій країні за увесь період спостережень, за винятком крайніх західних областей.

Кібальчич прогнозує, що в перші дні жовтня на більшій частині території України збережеться аномально тепла погода літнього характеру. Однак у зв’язку з розвитком холодного скандинавського антициклону та його подальшим зміщенням на південний схід, починаючи з 5 – 6 жовтня, погодні умови істотно зміняться.

“Відбудеться досить різке похолодання, яке буде пов’язане з вторгненням арктичних повітряних мас на східній периферії антициклону… Температурні показники за підсумком знизяться на 7-13 °С”, – розповідає погодний експерт. Похолодання супроводжуватиметься дощами, посиленням північно-західного вітру та коливаннями атмосферного тиску.

“Саме такі зміни у синоптичних умовах стануть переломними та ознаменують початок метеорологічної осені в нашій країні. Перші заморозки як на поверхні ґрунту, так і у повітрі варто очікувати приблизно в період з 7 по 10 жовтня”, – додав Ігор Кібальчич.