«ЗСУ на курщині розстрілюють людей і будують концтабори», а «нумерологи визначили дату капітуляції України». Топ-5 фейків, спростованих минулого тижня

Центр стратегічних комунікацій зібрав найгучніші спростування фейків росіян, що вийшли з 23 по 29 вересня.

▶️ «ЗСУ на курщині застосовують тактику Третього Рейху – розстрілюють людей і будують концтабори». Вигадувати «звірства українських карателів» – улюблена справа російської пропаганди. ЗСУ суворо дотримуються законів та звичаїв війни.

▶️ «Київ вербує терористів в Африці та на Близькому Сході». Такі заяви кремля – абсолютно безпідставні та є фірмовим стилем путінських фейкоробів. Саме росія активно і відкрито співпрацює з терористичними організаціями ХАМАС і Талібаном, а також підтримує міжнародну терористичну діяльність ПВК «вагнер».

▶️ «Втрати ЗСУ нараховують вже більш ніж 500 тисяч людей». Усі заяви екснардепа мосійчука вже давно «прославили» його провокатора та дезінформатора, а його «експертні» заяви зробили з нього «зірку» пропагандистських сміттярок.

▶️ «Внаслідок удару по військовому аеродрому на Хмельниччині вбито військового Повітряних сил США». Ні цієї публікації, ні сторінки авторки допису, ні фотографії «загиблого» знайти неможливо. Ймовірно, пост намалювали фейкороби.

▶️ «Українські нумерологи визначили дату капітуляції України – 12 грудня». Цей фейк, автори якого порівнюють дати початку Першої та Другої світових воєн із датою вторгнення російських військ в Україну, був розвінчаний ще в червні.