Британське видання The Economist опублікувало детальний аналіз, в якому підкреслює, що для перемоги України у війні з Росією ключовою є міжнародна підтримка.

Єдність Заходу та незмінна позиція щодо незаконних претензій Росії на окуповані території допоможуть Україні стримати агресора і забезпечити довготривалу безпеку.

Одним з основних завдань, що постає перед Україною, є підтримка на міжнародній арені, яка поступово слабшає через втому суспільства та політичні розбіжності. Зокрема, у країнах Європи, таких як Німеччина та Франція, ультраправі партії ставлять під сумнів доцільність продовження допомоги Україні. Водночас у США існує ризик обрання Дональда Трампа президентом, який відкрито натякає на готовність піти на поступки Росії.

Зважаючи на це, президент Володимир Зеленський під час зустрічі з президентом США Джо Байденом представив новий “План перемоги”, спрямований на посилення військової та фінансової підтримки. Однак, як зазначає The Economist, Зеленський має реалістично оцінювати можливості України, адже нинішня ситуація на фронті не дозволяє розраховувати на повернення всіх окупованих територій.

На думку аналітиків, Сили оборони України наразі не мають достатньо людських і військових ресурсів для вирішальної перемоги на полі бою. Як би не хотілося звільнити всі території, Зеленському варто визнати, що для цього потрібні значно більші сили та засоби. У зв’язку з цим, The Economist рекомендує українському президенту переглянути цілі війни і розробити новий план, орієнтований на реалістичні досягнення.

Журналісти The Economist наголосили, що для досягнення реальних результатів Україні необхідно значно посилити постачання сучасної зброї. Серед першочергових потреб – ракети великої дальності, які можуть завдавати ударів по глибині Росії, а також системи протиповітряної оборони для захисту української інфраструктури.

Ще одним важливим кроком може стати надання Україні чіткого сигналу щодо її майбутнього членства в НАТО. Запрошення до Альянсу вже зараз могло б суттєво підвищити безпеку країни і стримати агресивні дії Росії.

Як зазначає The Economist, перемога для України може мати інший вигляд, ніж повне звільнення територій. Якщо Україна зможе переконливо показати Росії, що подальші наступальні дії не матимуть успіху, це може зупинити активну фазу бойових дій. Навіть без офіційної мирної угоди це дозволить зосередитися на відновленні країни та зміцненні її безпеки.

Розробка нової стратегії потребуватиме спільних зусиль як від українського керівництва, так і від західних партнерів. Лідери повинні чесно і відкрито говорити про можливі сценарії завершення війни, щоб об’єднати свої суспільства навколо реалістичних цілей і забезпечити довгострокову підтримку України.