Начальник управління безпілотних систем    120 бригади Тероборони Юрій Басюк записав відеозвернення з критикою посадовиці, що відповідає за мобілізацію у Вінниці.

До війни він працював вінницьким  журналістом

– За методи жінку позаочі називають “Гестапо”- говорить Юрій.

Ролик опубліковано 29 вересня.

За словами військового, йдеться про заступницю керівника Вінницького об’єднаного міського територіального центру, який знаходиться на вулиці Олександра Довженка.

“Їй дали прізвисько “Гестапо”. Чому? Бо за її вказівкою чоловіків від 25 до 60 років ловлять на вулиці і, не даючи можливості якось зідзвонитися, просто цивільно пройти шлях призову, у них відбирають телефони, завозять у зал на одному з стадіоні поблизу ТЦКа (мається на увазі міський стадіон “Локомотив” – ред). Далі відправляють у навчальні центри. Що це дає у результаті? Після навчального центру людина потрапляє на фронт цілком демотивована, в страху, бо її спіймали як якогось шкідника, хоча вона не вчинила протиправних дій чи кримінального злочину. Її просто запхали куди небуть, аби лише виконати план по мобілізації. Далі пані Гестапо рапортує, що в неї все виконано, а ми маємо на фронті великі проблеми”, – зазначив Юрій Басюк.

Тероборонівець також зауважує, що посадовиця перешкоджає рекрутингу. Листи-відношення, які бійці отримують від частини, вона рве та відправляє чоловіків до інших підрозділів на свій розсуд. Подібна ситуація спіткала трьох кандидатів, які мали поповнити підрозділ безпілотників під керівництвом Юрія Басюка та пройшли попередні тренування.

У відео військовий не називає ім’я представниці ТЦК, про яку говорить. Водночас раніше процес мобілізації у Вінниці для ЗМІ коментувала начальниця мобілізаційного відділення Вінницького об’єднаного міського територіального центру комплектування та соціальної підтримки підполковниця Оксана Янчак.

Хто такий Юрій Басюк?

Юрій Басюк – відомий у Вінниці журналіст, який з початком вторгнення РФ, добровольцем приєднався до 120 бригади територіальної оборони, сформовану у області. Захисник брав участь у боях за місто Ізюм та Бахмут. Паралельно зі службою Юрій веде власний військовий відеоблог, розповідають у підрозділі.

У серпні саме йому очільниця Вінниччини Наталя Заболотна передавала придбані безпілотники.