Святий Кипріан народився і жив в Антіохії в ІІІ столітті й був знаменитим чаклуном. Кипріан подорожував Азією, Грецією, Єгиптом і всюди навчався у знаменитих язичницьких жреців.

У той час в Антіохії жив один язичницький жрець якого звали Єдесій, з жінкою та дочкою Юстиною, яка охрестилась сама й навернула до Христа своїх батьків. Юстина була вродливою і в неї закохався язичник Аглаїд. Але Юстина відмовила юнаку, і цим ще більше розпалила його пристрасть. Тоді Аглаїд звернувся до Кипріана і просив його допомогти. Кипріан, сподіваючись на багату винагороду, справді вжив усіх заходів, щоб схилити Юстину до шлюбу з юнаком. Але всі його чари лишалися безуспішними.

Бачачи свою безпорадність перед силою істинного Бога в Якого вірує свята Юстина, Кипріан дійшов висновку, що веде хибний спосіб життя і служить безпорадним демонам. Він вирушив до єпископа Анфима, розповів йому все та передав йому всі свої згубні книги для спалення і, напоумнений єпископом в істинах християнської віри, прийняв святе хрещення. Через рік він був висвячений на священника, а згодом став навіть єпископом. Юстина була тоді висвячена ним на дияконісу й поставлена начальницею общини християнських дів.

В 304 році святих Кипріана та Юстину за проповідь та утвердження християнства було засуджено на мученицьку смерть.