Минулої неділі відбувся перший Провідний день. Хоча Пасхальні поминальні дні тривають до Вознесіння. Це тих 40 днів, коли рідні мають можливість прийти на кладовища до своїх померлих. Більшість жителів, за традицією, яка склалася в радянські часи, несли на могили своїх рідних пластмасові квіти. Цього не радять робити ні екологи, ні священики.

Пластикові квіти та вінки шкодять навколишньому середовищу. Екологи кажуть, що штучні квіти виділяють токсичні речовини, зокрема діоксин. А на кладовищах роками накопичуються гори пластику, бо не прийнято забирати звідси пластмасу чи будь-що на утилізацію.

– Ми ще у березні на зборах села попросили односельчан не закуповувати пластикових квітів, — каже голова Хомутинців Оксана Мудрик. — Про це написали в оголошенні. Більшість мешканців з розумінням поставилися і висадили на могилах рідних живі квіти.

Священики теж проти того, щоб парафіяни несли на могили померлих пластмасові квіти.

– На кладовищі слід поминати своїх рідних молитвою, — каже секретар Вінницької єпархії      о. Владислав Демченко. — Є такий вислів: «У жертву Богу приноситься найкраще». Штучні квіти не слід ставити у храмах. Думаю, що цей самий принцип можна застосувати і до ближніх. Нікому в голову не прийде дарувати штучні квіти людині, яку ми любимо. Хіба щось змінилося у нашому ставленні до неї після смерті? Чи наша любов також була штучною?

Духовенство наголошує, що на Проводи можна нести тільки пасочки, крашанки та цукерки. Заборонено брати спиртне та інші продукти і їсти на цвинтарі. Це краще зробити вдома чи на природі, після завершення панахиди за померлими, роздавши милостиню.

До речі, з наступного року за штучні квіти на могилах штрафуватимуть.

Ольга Петровська