Це перша жертва від нової і підступної хвороби. Чи є випадки у Вінницькій, Житомирській, інших областях? Де жертва гарячки могла нею заразитись? Кажуть, від укусу комара…

Увесь Хмельницький сколихнуло повідомлення про те, що в місті виявили випадки раніш невідомої тут хвороби — гарячки Західного Нілу. За лічені дні кількість хворих зросла із двох до семи осіб. На превеликий жаль, для 60-річної хмельничанки, в якої фіксували екзотичне захворювання, воно стало смертельним.

Найбільш поширений вірус гарячки Західного Нілу в Африці, Азії, Центральній Америці, Австрії, а також у США, Канаді, Мексиці. І раптом Хмельницький шокував аж сімома випадками.

— Двоє па­цієнтів потрапили до Хмельницької інфекційної лікар­ні з ознаками гострої вірусної інфекції, а четверо — з менінгітом, ще один пацієнт лікувався на базі іншого медзакладу, — розповідає нашому кореспонденту головний лікар інфекційної лікарні Оксана Піддубна.

— Вік цих пацієнтів від 20 до 70 років, п’ятеро з них — чоловіки і дві жінки. У них спостерігали високу температуру, майже 40 градусів, хворі відчували головний біль і біль у суглобах, м’язах, слабкість — практично усі симптоми, притаманні ГРВІ, а також захворюванню на менінгіт.

Завдяки лабораторним аналізам, проведеним у Києві, виявили в крові усіх цих пацієнтів вірус гарячки Західного Нілу.

З’ясовується, головним джерелом вірусу в природі є перелітні птахи, в крові яких він зберігається від 14 до 200 днів. А ось переносниками стають певні види комарів, що потім укусами можуть інфікувати людей. Особливо небезпечними для нас стають місця концентрації комарів і птахів, тобто біля води, на заболочених місцях. До речі, двоє із пацієнтів Хмельницької інфек­ційної лікарні розповіли, що сильний озноб, високу температуру відчули після кількаденного відпочинку в Карпатах, а ще двоє — після того, як провели вихідні на березі Дністра.

60-літня хмельничанка, організм якої не зміг справитися з екзотичною хворобою, на жаль, звернулася до лікарів пізно. Протягом тижня вона самостійно намагалася справитися з хворобою, хоч мала серцеву патологію, страждала на інші хронічні недуги. Вірус загострив їх перебіг, призвів до запалення оболонок мозку, а відтак — до інсульту. Через п’ять днів перебування в лікарні вона померла.

Летальність від гарячки За-хідного Нілу, кажуть спе­ціалісти, складає 2-14 відсотків. У цьому році смертельні випадки через важке ускладнення гарячки — менінгоенцефаліт – фіксували ще й у Київській, Черкаській областях.

— Наразі проти гарячки Західного Нілу не існує вакцини, лікування — симптоматичне, — додає Оксана Піддубна. — Передусім, щоб уникнути інфікування, треба берегтися від укусів комарів, носити захисний одяг, використовувати сітки на вікнах, засоби проти комарів.

Добре, що зі зниженням температури повітря комарі зникають і небезпека інфікуватися гарячкою Західного Нілу суттєво знижується.

Захворювання вже зафіксували у інших областях.

Чи є такі випадки у Він­ницькій області?

З цим запитанням ми звернулись до Ігоря Матковського, керівника ДУ «Вінницький обласний центр профілактики та контролю МОЗ України».

— На сьогоднішній день у Вінницькій області не зафіксовано жодного випадку гарячки Західного Нілу. Комахи є комахи, профілактику забезпечити складно. Але ми тримаємо це питання на контролі. Проводяться всі необхідні дослідження з діагностичною метою у тих пацієнтів, які мають схожі симптоми з гарячкою Західного Нілу, — пояснив Ігор Матковський.

Світлана Шандебура