Хасиди в Умані вже активно святкують Рош Га-Шана, хоча свято 2 жовтня. Попри те, що до єврейського нового року Рош Га-Шана ще залишилась доба, тисячі євреїв вже зібрались в українському місті Умань. Щороку Умань стає місцем паломництва для хасидів, які приїжджають на могилу цадика Нахмана – засновника брацлавського хасидизму.

Цьогоріч єврейський народ зустрічає Новий 5785 рік. Святкують Рош а-Шана з 2 по 4 жовтня. Традиційно релігійні хасиди здійснюють на цей час паломницьку поїздку в Умань. Їхній маршрут пролягає через Вінницьку та Хмельницьку області. Деякі групи заїжджатимуть у Брацлав. Інші згодом направляються в Меджибіж та Сатанів сусідньої Хмельницької області, де поховані перші послідовники рабина Нахмана, який заснував хасидизм.

До війни хасиди-паломники охоче прилітали у Вінницький аеропорт Гавришівка. Однак наразі повітряне сполучення в Україні закрите. Тому вони летіли до найближчих аеропортів у сусідніх європейських країнах, а далі добиралися до Умані потягами та автотранспортом. Чимало цих маршрутів пролягало безпосередньо через Вінницю.

У попередні роки хасиди вже мали клопіт із перетином кордонів по дорозі до Умані. Ще однією не зовсім приємною новиною для цьогорічних паломників-хасидів стала заборона Молдови добиратися до України через її територію. А вінничанам, котрі завжди охоче користувалися недорогими реверсними рейсами із Гавришівки до Бен Гу­ріо­на, знову довелося лише згадувати ті зручні мандрівки.

Тим часом в управлінні у справах національностей та релігій Вінницької ОВА підтвердили, що цього року на  святкування Рош а-Шана через область в Умань прямувало щонайменше 15 тисяч паломників. Тому у вересні в Центрі національних культур Вінниччини відбулося засідання робочої наради за участі представників управління, працівників ГУ Нацполіції у Вінницькій області, спеціальних та прикордонних служб, рабина Вінницької області Шауля Горовіца.

У центрі уваги була охорона публічної безпеки і порядку за маршрутом слідування паломників хасидів територією Він­ницької області. І, за даними Нацполіції, цьогоріч у передсвяткові дні обійшлося без надзвичайних пригод із паломниками. Вже від учора до українських по­лі­цейських в Умані доєдналися їх ізраїльські колеги. Вони почали нести спільне патрулювання після того, як під час святкування сталися трагічні випадки із загибеллю хасидів.

Наразі особлива увага приділяється дотриманню громадської безпеки і порядку в місцях можливого масового скупчення паломників-хасидів та алгоритму дій під час оповіщення сигналу «Увага всім! Повітряна тривога» і комендантської години..

За офіційними даними, на Рош а-Шана в Умань прибули близько 35 тисяч хасидів. Хоча, за неофіційними даними, їх на святкуванні біля могили цадика може бути і до 50 тисяч. Незважаючи на те, що на плани багатьох прочан вплинула зокрема й ескалація військових дій на півночі Ізраїлю на кордоні з Ліваном. Низка авіакомпаній скасувала рейси, якими брацлавські хасиди мали дістатися країн Європи, що межують з Україною. І багатьом довелося шукати інші, значно складніші шляхи.

Для релігійних хасидів поїздка до Умані на Рош а-Шана, єврейський Новий рік, означає духовне просвітлення та спокуту гріхів. Мета паломників – відвідати могилу рабина Нахмана з Брацлава на Вінниччині, засновника брацлавського хасидизму, який помер 1810 року. Він вважається одним із найважливіших духовних лідерів хасидизму. Хасиди вірять, що перебування біля його могили в період єврейського Нового року приносять особливе благословення і духовне очищення.

Як передають наші читачі з Умані, наразі святкування вже йде повним ходом. Не дивлячись на кусючі ціни на проживання (до 2 тисяч доларів на добу); продукти харчування, які уже зрівнялися із цінами на перекус в Нью-Йоркському аеропорту. Уманські комунальники заступили на цілодобову вахту. Бо всім уже відоме особливе ставлення хасидів до власного побуту. Особливо під час святкувань.

Нам залишається лише вірити в те, що зустріч єврейського Нового року в унікальному українському місті-музеї Умані пройде без прикрих інцидентів і додасть паломникам  духовної наснаги. А всім євреям хочемо щиро побажати, щоб і на цей Рош а-Шана всім вистачило місця у Книзі Життя.

Анатолій Петраченко