Оборонцям, які дають опір російським терористам у найгарячіших точках фронту, Вінницька міська рада разом з громадою та Міжрегіональним координаційним гуманітарним штабом передали чергову партію допомоги минулого тижня. Йдеться про  150 FPV-дронів та 2 зарядні станції Bandera Power.

Напередодні Дня захисників та захисниць 50 «залізних птахів» отримали військовослужбовці зі стрілецького батальйону особливого призначення ГУНП у Вінницькій області.

Секретар Вінницької міської ради Павло Яблонський розповів, що для цього батальйону це вже не перша передача допомоги. Напередодні військових забезпечили й іншою необхідною технікою для виконання бойових завдань на передовій: автомобілі, сухі душі, дрони, «Бандера Павер» тощо.

«Ми вчергове підтримуємо Нацполіцію та передаємо 50 дронів, які будуть допомагати їхньому бойовому підрозділу у виконанні завдань та збережуть життя та здоров’я наших воїнів на передовій. Це не перша наша зустріч і передача допомоги, ми й надалі будемо підтримувати наших Захисників та Захисниць, щоб вони відчували турботу. Вінницька міська рада, Вінницька громада та команда Міжрегіонального координаційного гуманітарного штабу з перших днів повномасштабного вторгнення допомагає Збройним силам України, адже це найважливіше завдання для всіх українців. Хай техніка служить та зберігає життя», – сказав Павло Яблонський.

За словами бійця цього батальйону, техніка буде використовуватися безпосередньо на лінії зіткнення з російським ворогом.

«Зараз триває війна дронів, ми маємо спеціально навчених бійців, які вміють керувати такою технікою і вражати ворожі позиції. Ми звернулися з проханням до Вінницької міської ради щодо забезпечення нашого батальйону дронами й оперативно отримали допомогу», – сказав військовослужбовець.

І ще 100 покращених FPV-дронів та 2 зарядних станції Bandera Power отримали військові із двох бригад: десантно-штурмової та однієї з механізованих. Обидві виконують надскладні завдання на Східному напрямку, де ворог не дає спокою ні на хвилину, і тримають під обороною одну із найдовших ділянок фронту.

Як розповів секретар Вінницької міської ради Павло Яблонський, найголовніше, що наяв­ність такої техніки не лише допоможе відбивати ворожі атаки, а й вбереже життя та здоров’я українських військовослужбовців:

«Вінницька міська рада з громадою та за координації Міжрегіонального координаційного гуманітарного штабу організувала чергову допомогу бійцям на лінію фронту на Східному напрямку. Ці дрони вдосконаленого типу, з дальністю польоту близько 15 км та втримують вагу спорядження до 1,5 кг. Попередні партії дронів цього виробника, які ми передавали іншим частинам, за словами самих військових, за умови сприятливої погоди, можуть летіти до 20 км. З військовими ми спілкуємося щодня, опрацьовуємо запити про потреби, отримуємо фідбек про отриману допомогу. Хлопці говорять, що FPV-дрони максимально ефективні, й зі 100 дронів 80 влучають у задану ціль», – сказав Павло Яблонський.

На пріоритет «Безпека та оборона» цьогоріч у бюджеті громади передбачили майже 1 млрд грн, а на сьогодні ця сума зросла до 1 млрд 210 млн грн.

На перебіг подій суттєво впливають саме FPV-дрони, адже вони дозволяють військовим уникати зайвих ризиків, не втрачаючи при цьому своїх бойових спроможностей. Про це розповідає військовослужбовець однієї з бригад, які отримували техніку:

«Завдяки такій техніці ми можемо відбивати ворожі штурми, особливо знищувати ворожу техніку. Дрони працюють набагато прицільніше за артилерію, можуть швидко відреагувати на нові загрози. Цю техніку ми будемо тестувати в роботі вже найближчим часом у реальному бою, – розповів військовослужбовець. – FPV-дрони – це розхідний матеріал, і залежно від інтенсивності боїв за день може “піти” 30-40 штук. Але ми намагаємось вигадувати різні способи використання такої техніки, зокрема як “бомбери”, тобто з можливістю повернутися. Звісно, ефективність використання такої техніки залежить від навичок пілота, який ним управляє».

Сергій ГОДУН