Останніми роками цей вид печива став популярним і в Україні, зокрема у Гайсині. Його виготовлення поставлено мало не на «конвеєр», бо багатьом ця справа не лише припала до душі, а й відкрила нові можливості. Ось і гайсинчанка Людмила Чайнюк, пропрацювавши 25 років на педагогічній ниві, вирішила зайнятися цим. Пригадує, як ще у 4-му класі пекла до 8 Березня торт для мами. Перемастила пляцки кремом зі згущеного молока, прикрасила. Для мами це був сюрприз! Вона навіть не розкритикувала за те, що перша спроба виявилась невдалою, а ось батько їв і нахвалював, хоча Людмила розуміла, що він трохи лукавив…

Людмила Іванівна під час навчання у школі оволоділа музичними навичками у класі фортепіано й акордеона, пізніше закінчила Вінницький педагогічний інститут ім. Островського (природничо-біологічний факультет). Працювати в школі було нелегко. Вона разом із чоловіком Віктором Степановичем, який викладав географію у СЗШ № 1 м. Гайсина, й досі згадують 90-ті роки, коли не було де й що купити, аби мати хоча б пристойний вигляд, коли місяцями не отримували зарплати… Чайнюки у розпачі готові були йти на будь-яку роботу, де можна заробити хоч якусь копійку. І коли у 2010 році обоє пішли на так звану дольову пенсію, вирішили розпочати власну справу – реалізовувати друковану продукцію. Вже пізніше зрозуміли, що ця справа не занадто прибуткова, отож Людмила Іванівна зайнялася тим, що вміє і любить – випіканням кондитерських виробів. Спочатку приносила на дні народження онуків у дитячі садочки, на свята, дитячі ранки, а потім почали надходити і замовлення від працівників різних організацій. Першими спробували на смак випічку працівники районного суду, потім – перукарні, а далі охочих стало ще більше.

За три роки Людмила Іванівна у пошуках найбільш досконалих рецептів виготовлення смаколиків «відшліфувала» власні навички, але все ще вчиться, переймає досвід інших, читає спеціальну літературу, цікавиться кулінарними відеоуроками в Інтернеті. У неї є хороший міксер, приладдя, шприци для оздоблення випічки. Дотримується вона принципу, що діти повинні їсти натуральні продукти. Вже й онучки Ганнуся та Марічка допомагають бабусі.

Людмила Іванівна часто експериментує, удосконалюючи технологію виготовлення своїх медово-імбирних пряників із корицею, й намагається робити це якнайкраще – за принципом: «або гарно й смачно, або ніяк!»

Замовити і придбати її смачні вироби до будь-якого свята можете і ви, завітавши до магазину «Преса» на перехресті вулиць 1 Травня та Соборної. Повірте: не пошкодуєте!

Тамара Грамарчук