2 жовтня у Вінницькому обласному художньому музеї урочисто відкрили пам’ятну дошку засновнику і директору закладу Іллі Васильовичу Безбаху, який протягом 30-ти років не просто керував музеєм, а був його справжнім “батьком”. Він жив музейною справою, пропагував у Вінниці створення власного “Лувра” – сучасного художнього простору, відкритого для людей і новий ідей.

Створений Безбахом художній музей у Вінниці визнаний одним з найкращих в Україні! На урочистостях про це говорили керівники області та профільних департаментів, родина Безбаха, колектив музею, жителі Вінниці та області.

– Музейні заходи завжди відрізнялись бездоганним смаком, естетикою, блиском. Ілля Васильович все робив з душею, по-справжньому. Всі творчі надбання, які він залишив після себе, зокрема і Вінницький обласний художній музей – це той великий внесок у розвиток культури, який ми з вами повинні розвивати і зберігати, – відзначила Світлана Юзвак, директорка департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Вінницької ОВА.

– 30 років під керівництвом Безбаха у наш музей вкладались кращі концепції музейної справи. Ілля Васильович був шанованою та авторитетною людиною, відомою далеко за межами України. Праця чудового земляка – надбання для нас всіх! – сказав Ігор Івасюк, заступник голови Вінницької облради.

…Ілля Безбах народився 7 червня 1945 року у Мазурівці Тульчинського району. Його батько рано помер. Хлопчик з дитинства захоплювався малюванням. Після отримання професійної освіти Ілля Безбах з 1969 року працював у обласному управлінні культури. А з 1987-го все його життя було присвячене створенню і розвитку Вінницького обласного художнього музею. За його директорства фонди музею зросли втричі. А написані ним картини нині є у багатьох музеях, приватних колекціях України та за кордоном.

Ілля Безбах — заслужений діяч мистецтв України, нагороджений медаллю “За багаторічну сумлінну працю у галузі культури”, рідкісною медаллю “Гідному шани” Національної академії образотворчого мистецтва України та іншими державними нагородами…

Ілля Васильович був щедро обдарований талантами. Присутні оглянули виставку його картин «Багатогранність як творче кредо», відеофільм про його життя та історію музею «Штрихи до портрета». Він написав кілька книг, серед них – збірка поезії «Зорі наді мною», «Шедеври Вінниччини» та ін.

Дружина художника Наталя Безбах, заслужений працівник культури України, згадала про 60 авторських програм на вінницькому телебаченні “Телемузей. Історія однієї картини”, це був творчий проєкт Іллі Васильовича. У ті роки у Салоні мистецтв музею презентували цікаві виставки, звучала музика геніальних композиторів, виступали талановиті виконавці. Тут бували не тільки вінничани, але й гості з інших міст, сюди приїжджали дипломати з усіх посольств іноземних держав в Україні.

– Ілля Безбах налагодив співпрацю з багатьма установами області та всієї держави. Нині колектив музею – це велика родина і ми завжди будемо продовжувати його справу, – наголосив директор обласного художнього музею Руслан Паламаровський.

Ірина ЗОНОВА