Але справжньою рушійною силою цих процесів є голови об’єднаних територіальних громад, люди, які взяли першими на себе відповідальність працювати за новими правилами, більшість із яких досі до кінця не врегульовані. Хто вони? Справжні воїни? Відчайдухи? Чи люди, на яких насправді тримається українська незалежність? Щоб знайти відповіді на ці питання, журналісти завітали до Якушинецької об’єднаної територіальної громади, яка вважається чи не найкращою не тільки в області, а й в Україні. Місцева об’єднана територіальна громада складається із семи населених пунктів: Якушинців, Зарванців, Березини, Лисогори, Ксаверівки, Майдану та Слободи-Дашковецької. Керує нею голова ОТГ Василь Романюк.

Робочий день голови ОТГ Василя Станіславовича Романюка починається дуже рано. В його невеликому кабінеті, де стіни обвішані грамотами від Кабміну, облдержадміністрації, від іноземних партнерів, двері майже не зачиняються. Величезні стоси документації, постійні телефонні дзвінки та відвідувачі — це те, з чим зустрічається голова кожного ранку.

– Василь Станіславович, як вам працюється в такому шаленому темпі?

– Ви знаєте, я його не помічаю. Ще будучи сільським головою Якушинців, не у статусі ОТГ, звик до такого темпу життя, і зараз кожен день проходить, як мить. Та й апарат сільської ради, незважаючи на значний обсяг робіт, працює як єдиний механізм і показує ефективні результати роботи.

– Що ви можете розповісти про результати своєї роботи?

– У 2017-му році завершили газифікацію Зарванців. Розпочали реконструкцію закритого в 90-х роках дитячого садка «Золота рибка». Поміняли вікна, двері у загальноосвітніх школах та закладах дошкільної освіти, що дуже важливо, встановили там пожежну сигналізацію! Заасфальтували рекордні 44 тис. 773 кв. м доріг, встановили освітлення на 20-ти вулицях. Купуємо трактор-сучкоріз, з допомогою якого будемо заготовляти тверде паливо із чагарників для опалення навчальних закладів. У селах діють громадські формування з охорони порядку. Раніше наш бюджет розвитку був 15 млн грн., а сьогодні він складає близько 40 млн грн.

Дійсно, у Якушинецькій сільській раді дороги заасфальтовані не лише у центрі, але й на віддалених околицях. Це приміське село благоустроєм, охайністю і великою кількістю велосипедистів нагадує німецькі містечка.

– Провели дорогу до наших воріт, хоч ми живемо на краю села. Як бачите, далі вже чисте поле, — поділились Василь і Олена, жителі Якушинців.

Поряд із сільрадою діє відкритий у минулому році ЦНАП, який надає 56 різноманітних видів послуг. А ще тут працюють пожежне депо, перша в області та країні сільська муніципальна поліція, державна будівельно-архітектурна інспекція, готується обладнання для видачі ID-паспортів у «Прозорому офісі».

– Перші вибори ОТГ відбулись 30 квітня 2017 року, але по-справжньому відчули переваги об’єднаної громади тільки з початку 2018 року, коли прийняли об’єднаний бюджет громади. Особливо це стосується сіл, які приєднались і якраз очікують покращення. В цьому році ми розпочали виготовляти генеральні плани та плануємо значно модернізувати благоустрій сіл Ксаверівки, Лисогори, Майдана, Слободи- Дашковецької. Це, в першу чергу, стосується ремонту доріг та освітлення, — зазначає Василь Романюк.

Під час приїзду журналістів громада саме готувалась до проведення чергової сесії, отже, до голови з невідкладними справами йшли і йшли люди… 6 квітня до Якушинецької сільради завітали голови Дашковецької та Некрасовської сільських рад для того, щоб обговорити процес приєднання.

– У селі Некрасове Вінницького району зареєстровано 1130 осіб, а ще близько сотні незареєстрованих проживають на новому масиві, — сказав Валерій Тарасюк, голова Некрасовської сільради. – Ми провели громадські слухання, і наші мешканці виявили одностайне бажання приєднатись до Якушинецької ОТГ, після цього було прийнято рішення сесії про надання згоди на добровільне приєднання до Якушинців.

– А у нашій сільраді, крім Дашківців, є ще села Лукашівка та Іскриня, всього більше 2800 громадян. Сільські депутати робили подвірне опитування, і 90% проголосували за те, щоб приєднатись до Якушинецької ОТГ, адже в нас є спільні межі, — додав Віктор Медяний, голова Дашковецької сільради Літинського району.

– Жовтий мікроавтобус Василя Романюка з гербом Якушинців на капоті знають у всіх селах об’єднаної громади, він не минає жодної вулиці чи провулка, — кажуть селяни. – Наш голова працює «з повною викладкою», у нього сотня справ. Для молоді збудував тренажерну залу, стадіони, дитячі майданчики, сільські депутати ухвалюють рішення із спеціальним програмним асистентом для голосування. Романюк займається облаштуванням парку у Якушинцях з тенісним кортом. Для ЦНАПу, який тимчасово розмістився у будинку культури, готує нове двоповерхове приміщення, а будинок культури повернеться для потреб села. Працює над розвитком туристичної галузі. Ще у Зарванцях буде сучасна сонячна електростанція потужністю до 10 МГВт, а в громаді працює унікальна система збору сміття, за прикладом Швейцарії.

Загалом, щоб розповісти про всі ті плани та масштабні проекти які планує голова ОТГ Василь Романюк, в рамках однієї статті неможливо. Але більш важливим є вогник в очах голови, коли він розповідає про кожну справу, яку необхідно реалізувати. Саме такі вогники справжніх місцевих лідерів — голів об’єднаних територіальних громад, які без пафосу кожного дня роблять свою роботу, — дають впевненість людям у тому, що їхня громада має право на майбутнє, а Україна – на достойне життя.