Вінничан вразила сімейна виставка картин народного малярства «Клембівські мотиви» Віктора та Євдокії Крижанівських і їхнього 11-річного внука Тимофія Киргана із Клембівки Ямпільського району, що презентувалася в обласному центрі народної творчості.

Вперше навесні 5-класник Тимофій представив свої роботи загалу. Малює він з найменших років, бо народився у творчій 5-дітній родині. Старші братики більше уподобали ліплення з глини, а він проявив хист до живопису. Розвиває здібності онука дідусь Віктор Петрович. Він — професійний художник народного малярства.

– Я закінчив у радянські часи заочний народний університет мистецтв у Москві і працював у Клембівці оформлювачем, – розповідає Віктор Петрович. — Роботи вистачало, бо була дуже поширена радянська пропаганда, однак на творчість майже не залишалося вільного часу. Але відомий художник Федір Панчук підказав працювати в народному стилі. І ми з дружиною ходили на етюди й малювали з натури. Наприкінці 1980-х була моя перша персональна виставка, потім роботи презентувалися навіть на ВДНГ. Коли підмітив, що малює внучок Тіма, то почав брати його з собою на наші сімейні пленери над Дністром або в інші мальовничі місця біля Клембівки. Йому подобається. Має кілька своїх авторських робіт олійними фарбами. Хоча дуже завантажений школою, і часу на картини обмаль. Я більше люблю малювати на філософські теми, даючи можливість у сюжетах піднятися людині над земним, матеріальним.

Окрім своїх робіт, Тимофій полюбляє допомагати дідусеві та бабусі малювати портрети, які замовляють односельчани та знайомі художників. Крижанівські з радістю відгукуються на запрошення взяти участь у виставках, представляючи свої ексклюзивні картини: «Дівчина з півнем», «Великдень», «Щасливе дитинство», «Зустріч», «Мальви», «Літній день», «На панщині пшеницю жала». Кажуть, що справжнісінький вернісаж «Мамина сорочка» проходить у Клембівці на Спаса, а наприкінці червня – у Качківці Ямпільського району. Кілька років поспіль Крижанівські брали участь у місцевих фестивалях, презентуючи свої картини з сільського життя та народних обрядів, а Тимофій тільки знайомився з роботами та майстрами. А цього літа школяр готує на фестивалі та виставку у Ямпіль свої малярські роботи. Він буде, швидше за все, наймолодшим учасником.