Осінь – пора для збору врожаю та прибирання. Часто люди, які проживають у приватному секторі, нехтують довкіллям і спалюють не лише листя та городину, а й інші відходи. Щоб зменшити кількість порушників, з початку вересня у Вінниці тривають рейди, присвячені протидії спалюванню сухої рослинності.

До цієї роботи залучені мобільні бригади комунального підприємства «Муніципальна варта».

Начальник КП «Муніципальна варта» Віталій Чигур наголошує: спалювання листя та відходів – це порушення законодавства, яке тягне за собою накладання штрафу. Так, на порушників складають протоколи про адмінпорушення за ст. 152 КУПаП та за порушення вимог Правил благоустрою.

Сума штрафів передбачає від 340 до 1360 грн

«Хочу нагадати всім, що такі дії шкодять не лише довкіллю, а здоров’ю людей, адже під час горіння у повітря виділяються шкідливі для органів дихання речовини. Тож ми активно зараз працюємо на предмет протидії спалювання листя, перевіряючи приватний сектор як у Вінниці, так і на приєднаних територіях. Навіть у разі, якщо інспектори зафіксують залишки згарища – це буде підставою для притягнення до відповідальності порушника», – каже Віталій Чигур.

Він також закликав жителів Вінницької громади не порушувати правила та навіть повідомляти про порушників. Тож у разі, якщо ви стали свідком спалювання сухої рослинності, звертайтеся до “Цілодобової варти” та Ситуаційного центру. Контакти для звернень: 067 4102 101, 1560, 0800 60 1560.

«Хочу нагадати, що, крім того, що самовільне спалювання шкодить природі та здоров’ю людей і дітей, воно несе за собою ще одну серйозну небезпеку: є реальний ризик неконтрольованого поширення пожежі, що в умовах воєнного стану особливо небезпечно», – каже Віталій Чигур.