Найбільше випадків захворювання на кашлюк зареєстровано у Вінницькому районі – 347, у Вінниці – 226

У Вінницькому обласному центрі контролю і профілактики хвороб МОЗ повідомили, що в Україні значно зросла захворюваність на кашлюк. У Вінницькій області з початку 2024 року зареєстровано 507 випадків кашлюку (490 випадків у дітей), а за аналогічний період 2023 року було зареєстровано лише шість випадків. Таке зростання захворюваності відбувається за рахунок накопичення значної кількості нещеплених дітей.

В обласному центрі контролю і профілактики хвороб зазначили, що небажання вакцинувати дітей часто буває наслідком браку інформації про хворобу, проти якої спрямоване щеплення. Дар’я Гушан, лікар-епідеміолог відділу епіднагляду (спостереження) та профілактики інфекційних захворювань Вінницького обласного центру контролю та профілактики хвороб, підготувала інформацію щодо небезпечної хвороби.

Кашлюк — це бактеріальне інфекційне захворювання з тяжкими нападами кашлю. Хвороба починається через 3-14 днів після інфікування і перебігає як ГРВІ. Відрізнити кашлюк від ГРВІ можна за характерним спазматичним кашлем зі свистом. Напади кашлю можуть супроводжуватись почервонінням обличчя, відходженням мокротиння і може закінчуватись блюванням. Кашель при цій хворобі може тривати до восьми тижнів, що дуже виснажує організм.

«Хворі на кашлюк заразні протягом перших трьох тижнів, проте стають безпечними для оточення після п’яти днів прийому антибактеріальної терапії, яку призначає лікар.

Кашлюк у немовлят особливо небезпечний, оскільки загрожує пневмонією, зупинками дихання, енцефалопатіями, судомами тощо. На Вінниччині серед хворих на кашлюк дітей віком до 1 року 94 % потребували госпіталізації.

Найбільшу небезпеку кашлюк становить для немовлят, які не отримали щеплення, і чия мати не отримала щеплення від кашлюку в другому-третьому триместрі вагітності. За перших ознак сильного кашлю у дітей і посиніння обличчя, що є симптомом зупинки дихання, слід негайно звернутись до лікаря! Зволікання може закінчитися трагічно», – йдеться у повідомленні.

В центрі контролю і профілактики хвороб нагадують, що запобігти кашлюку можна вакцинацією. За Національним календарем щеплень, вакцинувати дітей для профілактики кашлюку необхідно у віці 2, 4, 6 і 18 місяців. Але батькам варто розглянути можливість ревакцинації дітей від кашлюку в шість років власним коштом, особливо – дітей з груп медичного ризику (з хронічними захворюваннями) та з родин, в яких є немовлята.