Все про Тетяну Крупу, її чоловіка — голову РДА та сина, начальника обласного Пенсійного фонду, з’ясовували наші кореспонденти.

Депутатку Хмельницької облради від «Слуги народу» Тетяну Крупу взяли під варту в Києві, а її чоловік Володимир пообіцяв найняти кращих адвокатів, бо він «має право з дружиною та сином зберігати кошти».

Наголошуємо, всі члени родини — державні службовці і бізнесом займатись не мали права. Кажуть, що чоловік та дружина також мають інвалідність. Як могли працювати на керівних посадах, дружина — займатись ще і депутатською діяльністю? Тепер перевірять усіх «інвалідів», хто купував через цю МСЕК фальшиві довідки.

Гроші – в кожному кутку, або Чому голова МСЕК викинула через вікно пів мільйона доларів. А у будинку знайшли ще 6 млн у.о. налом

Ця справа стала чи не найрезонанснішою в країні. Хто лише не бачив фото, як під час обшуків викидали пачки доларів. А чоловік Крупи лежав на ліжку і дивився на це все.

Долари, євро, гривні – у мішках, шухлядах, шафах, на полицях – навіть у туалеті біля бачка. Хоч куди тицьнеш пальцем — відкриється «печера скарбів». У ній — 244 тисячі доларів США, 300 тисяч євро, понад 5 мільйонів гривень, а ще — коштовності, брендові прикраси, годинники, які виявили працівники ДБР під час обшуку в керівниці Хмельницької обласної МСЕК Тетяни Крупи та її сина – Олександра Крупи, начальника головного управління Пенсійного фонду України в Хмельницькій області. А в робочому кабінеті посадовиці правоохоронці знайшли 100 тисяч доларів. Це ж як треба гарувати, щоб мати такі статки?!

Та якраз заробляти своїм «горбом» цій сімейці не довелося. Високі крісла давали їм можливість отримувати хабарі, обростати фінансовим жирком, купатися в розкоші. Якщо хтось каже, що людині для нормального життя насправді треба не так і багато, то сімейства Крупи це аж ніяк не стосується. Вочевидь не по крупинці збирали Крупи «найнеобхідніше» для життя, а просто таки в гігантських масштабах.

Як повідомляють у ДБР, ці чиновники володіють 30 об’єктами нерухомості в Хмельницькому, Києві, Львові. Та й за кордоном на «чорний день» запаслися нерухомим майном – в Австрії, Іспанії, Туреччині. Людям, які проходять крізь сім кіл пекла, щоб оформити не липову, а справжню інвалідність, навіть важко збагнути обсяги таких статків, як і пенсіонерам, котрі мусять виживати за мінімальні пенсії.

А паралельно штампувались за великі суми у.о. липові. В медзакладі і медиком, яку називати так навіть язик не повертається. Яка тут клятва Гіппократа? А вона ж ще і заслужений лікар України! Уявляєте?

Якщо ж ознайомитися з офіційними деклараціями матері та сина, то в минулому році Тетяна Крупа зареєструвала таке майно: 4 квартири, 16 житлових будинків, 3 гаражі, 38 земельних ділянок, автомобіль PORSHE 2019 року випуску. За 12 місяців минулого року 64-річна керівниця МСЕК, заслужений лікар України, згідно з декларацією, отримала 597 300 гривень. Зазначено, що її пенсія склала 166 тисяч 028 гривень. Чи має посадовиця інвалідність – у департаменті охорони здоров’я Хмельницької області та обласному МСЕК не під­твердили, але й не спростували.

А керівник Пенсійного фонду області Олександр Крупа, 1987 року народження, який закінчив Хмельницький національний університет, пізніше – Хмельницький університет управління і права, певний час працював заступником голови Хмельницької РДА, одружений, має двоє дітей, заробив у 2023 році 657 тисяч 126 гривень. Задекларував 3 квартири, 25 земельних ділянок, 5 житлових будинків та 2 недобудованих, 4 дачних ділянки, 4 автомобілі: Volkswagen Touareg 2013 року випуску, Audi Q7 2016 року, BMW Х7 – 2022 року, Audi Q8 – 2021 року.

Це – офіційно. А що, як кажуть у народі, в матрацах, обчислюється не лише 6 мільйонами доларів, знайденими в помешканні. Є ще 2,3 мільйона доларів, які «накопичили» на закордонних рахунках. Гроші для Крупи й справді наче крупа, бо під час слідчих дій посадовиця намагалася, як відомо, позбутися частини коштів і викинула дві сумки, в яких було пів мільйона доларів, через вікно.

Треба згадати, що підприємливе сімейство придбало готельно-ресторанний комплекс площею три тисячі квадратних метрів у парку ім. Чекмана. Це у Хмельницькому. Також на придбаних земельних ділянках розмістило сонячні станції вартістю понад 10 мільйонів гривень, але всі необхідні дозвільні документи, кажуть, підробили. Відповідно, з 2021 по 2024 роки вони незаконно отримали майже 12 мільйонів гривень. Проте в своїй декларації «пенсійний» чиновник забув вказати, що володіє дороговартісними станціями і не вказав прибуток від цього незаконного бізнесу.

Що вже казати про грошове джерело, яке «породили» ті, хто хоче уникнути мобілізації, отримати право на виїзд і тому подібне. У кабінеті Тетяни Крупи знайшли списки «ухилянтів» із прізвищами та фіктивними діагнозами, підроблені медичні документи. І розлилося джерело так потужно, що вже й місця для купюр бракувало. Фото, що просто-таки підірвало Інтернет, на якому чоловік керівниці МСЕК — Володимир Крупа, який донедавна очолював управління Західного офісу Держаудитслужби в Хмельницькій області, а до цього був головою Хмельницької РДА, наче ситий кіт, лежить на ліжку, поки правоохоронці вигрібають всюди з усіх кутків гроші. Чого розлігся серед мільйонів – чи то, щоб відчути їхнє прощальне тепло, чи щоб, навпаки, показати, що вони від нього нікуди не дінуться?

«Оце такі в нас заслужені! Простим людям десятки життів не вистачить, щоб заробити стільки зелених!

Але таких «круп» у кожній області хоч греблю гати! Недавно в Харкові затримали працівників МСЕК, які видавали липові довідки ухилянтам. Їм платили 5000-10000 тисяч доларів, залежно від терміновості «послуги». Тепер – наш Хмельницький. Це справжня мафія, яка наживається на війні!» – пише свій відгук у соцмережах Ніна Горбатюк.

«Коли відправляла чоловіка на війну, то родина, односельці допомагали грошима, бо все-все треба було купити самим. Шукали надійний бронежилет, шолом, турнікети. А потім селом збирали кошти на тепловізор для хлопців. Для нас це просто космічні суми. А тут, кажуть, навіть у туалеті стоси доларів. Хлопці голови кладуть, а такі гади ніяк не нажеруться», — коментує 47-річна хмельничанка Леся Миронюк.

«Дуже сумніваюся, що будуть корупціонери в тюрмі. Покарають щуку тим, що кинуть у річку! Побачите, гроші зроблять свою справу.

Хіба Ольга Заярнюк, попередниця Олександра Крупи, яку теж спіймали на махінаціях з грошима, засуджена? Щось не чув. А ще позивалася вона до Пенсійного про поновлення на роботі, читав про це. І тепер так буде – відкупляться, згадаєте мене. І чи не за гроші купувались посади для всіх? Тут ще треба ці щаблі зверху дослідити», — пише Сергій Салобай.

«Якби ніхто не давав хабарів, то не було б такого «беспрєдєла». Ми самі ростимо мільйонерів, своїми «подяками», встановленими таксами. Думаю, в цьому випадку пошумлять-пошумлять, та й затихнуть. Розслідування затягнеться, суди триватимуть роками. Та й по всьому. Систему не змінити», — коментує подію хмельничанин Олег Бойко.

«Таких – або зразу на фронт відправляти у штафбати, або руки їм відрубувати на площі. Щоб всі бачили! Інакше пуття не буде.

Я два рази був поранений. Зараз знову їду до побратимів. На душі після таких новин дуже-дуже важко», — пише воїн Анатолій.

Ця подія викликала просто-таки шквал обговорень. І шквал людського обурення

І хоч вина підозрюваних може бути визнана лише судом, виправдати набиті грошима закутки, мішки в той час, коли країна потопає в крові патріотів, коли стільки страшної розрухи, біди, людським судом, неможливо.

Невже в місті, де чутки розлітаються досить швидко, досі навіть не підозрювали про зловживання керівниці МСЕК Тетяни Крупи? Вона, до речі, працює на цій посаді з 2008 року, а контракт з нею підписаний до листопада 2025 року. Проте саме у 2022-2023 роках чиновниця та її чоловік обзавелися багатьма об’єктами нерухомості. Правоохоронці — ви це не бачили?

Невже не здогадувалися про махінації Тетяни Крупи у депутатському корпусі обласної ради? Заслужений лікар України була обрана до Хмельницької обласної ради від партії «Слуга народу». Правда, після оприлюдненої інформації обласна організація «СН» блискавично ініціювала заяву про відкликання Тетяни Крупи, яка була обрана депутатом від партії, і запевнила, що вона не була членкинею партії.

Якщо крупній рибі під назвою Крупа не вдасться вислизнути з рук Феміди, то їй загрожує до 10 років позбавлення волі та конфіскація майна. Проте в коментарі журналістам Володимир Крупа наголосив: «Мої адвокати, думаю, розберуться. Для Тетяни Василівни найму кращих адвокатів України. Я хочу сказати, що свою дружину та свого сина буду захищати. Я знаю, як їх захищати. Розберуться і правоохоронці, там теж є професійні люди. Якщо дійде до суду, то і суд розбереться».

На запитання про те, звідки гроші, які зображені на фото правоохоронців, Володимир Крупа відповів: «Фото, де я лежу? Навіщо це фото публікувати? Я не знаю — справжнє чи несправжнє, але я знаю одне – є чинне законодавство. Я його знаю. Це законодавство дозволяє мені в його межах мати і готівку, і безготівкові кошти. Враховуючи те, що я фінансист і спеціаліст по коштах, як ви думаєте, я розберусь з цим питанням? Я думаю, що розберусь. І мене зрозуміють».

Списки «ухилянтів», фіктивні діагнози, які знайшли в кабінеті Крупи, уважно вивчають. І серед них є досить відомі в Хмельницькому особи. Якщо їхня причетність до махінацій буде доведена, на них теж чекає покарання – від 3 до 5 років позбавлення волі.

Коли матеріал готували до друку, керівниці Хмельницького обласного центру медико-соціальної експертизи повідомили про підозру у незаконному збагаченні (ст. 368-5 КК України). У Києві суд обрав їй міру запобіжного заходу — відправили у СІЗО. Її синові Олександру Крупі звинувачення поки що не висунули.

Як розгортатимуться події далі – будемо повідомляти. Та, схоже, й справді, як наголосив один із читачів нашої газети, нікому від «брудних» грошей радості не буде…

Світлана Шандебура