Осінню сесію Парламентської Асамблеї Ради Європи офіційно завершено.

Народна депутатка України, одна із засновників та активна учасниця громадського об’єд­нання «Ми — вінничани» Лариса Білозір поділилася результатами.

– Перш за все, було ухвалено резолюцію «Зниклі особи, військовополонені та цивільні в полоні внаслідок агресивної війни Російської Федерації проти України», за якою Рада Європи зобов’язується тримати це болюче питання до звільнення ОСТАННЬОЇ людини з російського полону.

Асамблея також одноголосно визнала Голодомор геноцидом українського народу та закликала держав-членів протидіяти геноцидному нападу рф на Україну. Усіх винних повинно бути притягнено до відповідальності.

Одноголосно було прийнято й резолюцію про пропаганду та свободу інформації в Європі. Українська делегація доповнила документ важливими поправками, де є заклик накласти санкції на Маргариту Симонян, Ольгу Скабєєву, Володимира Соловйова, RT та інших пропагандистів і російські ЗМІ. Окрім того, було рекомендовано визнати роль російської православної церкви як інструменту ро­сійської державної пропаганди.

Відбулися дебати стосовно реалізації Банком розвитку Ради Європи Рейк’явікської декларації. Асамблея закликала Банк посилювати підтримку для відбудови України зі значною увагою на особливі потреби населення. Україна вже отримала 200 млн. євро, потрібно мультиплікувати вже успішні кейси, коли 2000 родин, домівки яких зруйнувала росія, отримали серти­фікати на купівлю житла, — повідомила Лариса Білозір.

Протягом цього тижня було також проведено декілька надзвичайно важливих заходів. Зокрема українською делегацією було проведено надважливий захід «Катування та смерті українських військовополонених та незаконно утримуваних ци­вільних осіб у російському полоні». Під час заходу було почуто історії колишніх полонених, один з таких – заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелял. У стінах ПАРЄ відбувся показ фільму Оксани Карпович «Intercepted» («Перехоплені»).

Значущим стало перше засідання Мережі допомоги українським дітям, які були примусово депортовані росіянами.

– Кожна ухвалена резолюція та обговорене питання не вперше демонструють підтримку Європи в боротьбі з російською агресією. Разом із колегами ми продовжуватимемо захищати нашу правду, наших людей та наше майбутнє, — підсумувала Лариса Білозір.

Довідково: Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ)  заснована 5 травня 1949 року. Це один із двох головних статутних органів Ради Європи. До складу Парла­ментсь­кої асамблеї входять делеговані туди депутати національних парламентів країн-членів Ради Європи.