Благодійний фонд «МХП — Громаді» вже не перший рік здійснює конкурс бізнес-ідей «Роби своє» для підприємців у малих містах та селах. МХП його проводить задля підтримки сталого розвитку підприємництва, як відповідь на негативні економічні та соціальні наслідки війни в Україні.

Компанія спільно з БФ «МХП — Громаді» реалізовують програму підтримки військових ветеранів «МХП Поруч». Такі проєкти зараз є ключовими в роботі МХП.

Традиційно навесні вчергове було оголошено конкурс. Цьогоріч організатори отримали 616 заявок від під­приємців із 15 ре­гіонів України. За кращі проєкти переможці отримають гранти до 100 тисяч гривень на розвиток власного бізнесу.

Проєкт ветерана війни Володимира Горегляда ввійшов у число тріумфаторів.

«Він уміло описав напрямок своєї діяльності, перспективи та створення робочих місць, — зазначає Тетяна Поліщук, представниця БФ «МХП — Громаді». — Приємно зазначити, що цьогоріч ветерани дуже активні були при подачі заявок. 16% зареєстрованих проєктів на­дійшло від представників саме ветеранської спільноти. Це проєкти, пов’язані із медичними та реабілітаційними послугами, крафтовим виробництвом, відродженням національних традицій та продовольчою безпекою».

Важливим фактором цього конкурсу є не лише актуальність діяльності під­приємця, але й співфінансування.

Тобто проєкт діє із фінансовим долученням — 50 на 50.

Ось як відгукується про цей конкурс та переможців регіональний директор Центрального регіону Вінницького хабу МХП Володимир Романюк:

«Легко допомагати людям, у яких палають іскорки в очах. Коли вони знають, чого хочуть. Тому це один із таких вдалих проєктів. Ви ж бачите, що ветеран війни Володимир Горегляд з дружиною горять цією справою. Комісія надала перевагу їхньому проєкту. Приїхавши сюди, переконались, що наш вибір точно правильний.

Це вже не перший проєкт на Липовеччині, який здобув перемогу в конкурсах, що проводить МХП, зокрема — «Роби своє», який стосується програми «МХП Поруч». Вона спрямована на підтримку військових, ветеранів та членів їхніх родин. Скажу, що це вже третій проєкт на липовецькій землі, який ми реалізовуємо спільно з ветеранами. І хочу зауважити — досить успішно. Всі вони створюють цікаві і важливі проєкти, які ми залюбки підтримуємо».

Володимир Горегляд, переможець проєкту, розповів, що він вже давно відкрив з дружиною магазин та ательє, де шили різні вироби.

Але плани перервала війна. Володимир був призваний у квітні 2022 р. до лав ЗСУ. Служив у найгарячіших точках. Чоловік брав участь у боях за визволення не одного населеного пункту на Донеччині, де отримав багато поранень.

«Мене тричі контузило, — розповідає Володимир. — Отримав поранення хребта. Тому за станом здоров’я звільнився з лав ЗСУ. Повернувшись у мирне життя, вирішив продовжити започатковану з дружиною справу та розширитись. У нас вже була машинка, яка робила вишивку, але щоб виготовляти красиві вишиванки, потрібно було придбати сучаснішу. А на це потрібні були чималі кошти. Товариш порадив взяти участь у конкурсі «Роби своє» від МХП. Я спочатку не дуже вірив, але Фортуна нам посміхнулася. Нам вдалося отримати грант і купити омріяну машинку. За умовами конкурсу сума власних вкладених коштів має становити суму отриманого гранту, тобто — 100 тисяч ми виграли і стільки ж додали своїх».

Закупили машинку та тканину, і пішла робота.

Це так приємно, коли йдеш до школи, а там чимало учнів та учителів саме у наших вишиванках», — ділиться ветеран війни Володимир Горегляд, переможець конкурсу.

Цех ветерана спеціалізується не тільки на вишиванках.

Тут ще вишивають рушники, крижмо для новонароджених, шеврони, інші вироби.

Соломія МАЛЬВА