В мережі активно шириться новий флешмоб, який пропагує вдихання токсичних речовин з рідини для зняття лаку, перманентних маркерів, аерозольних дезодорантів та інших побутових засобів.

На це звернув увагу й уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець. У своєму Telegram-каналі він зазначив, що вдихання таких речовин має серйозні наслідки для здоровʼя та життя дітей.

“Закликаю батьків бути пильними до небезпек, що чатують на дітей в інтернет-мережі, і свідомо ставитися до кіберзагроз. Адже чим більше діти знають про можливі ризики, тим більш захищеними вони будуть, зокрема від маніпуляцій, кібербулінгу та небезпечних онлайн-трендів”

Хромінг викликає короткочасний ейфоричний стан, проте призводить до уражень мозку, серця, легень, нирок та інших органів. Більше того, він може призвести до залежності та навіть смерті.

У більшості відео, які проаналізували фахівці, підлітки використовують маркери – 31% та аерозольні освіжувачі повітря – 17%, передають Патріоти України. Крім того, діти вдихають пари лаку для нігтів, бензин та дезодоранти.

Водночас, Національна поліція запевняє батьків, що в Україні немає інформації про поширення хромінгу серед дітей. Більш того, його розповсюдження також не зафіксовано й у соціальних мережах, якими користуються українські школярі.

За словами державної структури, течія поширена у підлітків за кордоном.