Лісовий масив між Хмільником та Літином на Вінниччині, вважається батьківщиною більшості українських зубрів. Кілька років тому стадо зазнало втрат через браконьєрів. Але наразі популяція майже повністю відновилась.

Але через бойові дію значно зменшилось стадо цих велетнів у нацпарку «Залісся» на Київщині. Тому туди для відновлення популяції планують переселити декілька самців з вінницьких лісів.

Всесвітній фонд охорони природи WWF у звіті “Жива планета” 2024 року опублікував показники Глобального індексу живої планети і оприлюднив інформацію про наміри екологів.. Окремо вказані ситуації з червонокнижними тваринами. У деяких випадках лише констатується скорочення чисельності та абстрактні побажання.

Водночас біологи зазначають, що у Центральній Європі відновилась популяція європейського зубра – з 1950 по 2020 рік. За цей період чисельність зросла з 0 до понад 6,8 тисяч особин.

За даними WWF-Україна, у семи регіонах України мешкають 425 зубрів. Три з семи субпопуляцій – найбільш чисельні та життєздатні – налічують понад 120 голів і мають позитивну тенденцію до зростання. Зокрема мова про Вінницьку область, де налічується найбільше тварин.

Однак, фахівці відзначають критичну ситуацію у національному природному парку «Залісся» на Київщині, який постраждав від російської окупації у 2022 році. Там стадо втратило понад третину тварин, зокрема всіх дорослих самців, тому WWF-Україна планує перевезти у нацпарк самців зубрів з Вінниччини.

Спеціалісти вже напрацювали пропозиції до Національного плану дій зі збереження зубра, який має покращити охорону цього рідкісного виду.