Як відомо, серед номінантів згадували і Президента України Володимира Зеленського. Однак, Нобелівську премію миру 2024 року було присуджено японській організації постраждалих від ядерного бомбардування Nihon Hidankyo.

Про це повідомив Нобелівський комітет.

Організація, що представляє людей, які пережили бомбардування Хіросіми і Нагасакі, відому як Хібакуша, отримала нагороду за свої зусилля у створенні світу, вільного від ядерної зброї, і за демонстрацію того, що ядерна зброя ніколи не повинна бути використана знову.

Nihon Hidankyo виникло в серпні 1945 року у відповідь на атомні атаки. Учасники руху працюють над підвищенням обізнаності про катастрофічні гуманітарні наслідки використання ядерної зброї. Вони сприяли формуванню міжнародного “ядерного табу”, stigmatizing використання ядерної зброї як морально неприйнятне.

Норвезький Нобелівський комітет підкреслив, що за останні 80 років ядерна зброя не використовувалася у війнах, що є “обнадійливим фактом”. Однак сьогодні це табу зазнає серйозного тиску: ядерні держави модернізують свої арсенали, а нові країни готуються отримати ядерну зброю. Це викликає стурбованість, особливо в контексті сучасних конфліктів.

Комітет також зазначив, що сучасні ядерні арсенали мають руйнівну силу, здатну вбити мільйони людей і катастрофічно вплинути на клімат. Ядерна війна може загрожувати існуванню людської цивілізації.

Присуджуючи премію Nihon Hidankyo, Норвезький Нобелівський комітет хоче вшанувати всіх тих, хто вижив, які, незважаючи на свої страждання, продовжують боротися за мир і надію.