ВР України проголосувала за виключення народних депутатів від “Слуги народу” Артема Дмитрука та Андрія Одарченка з парламентських комітетів.

Обоє втекли з країни та оголошені в міжнародний розшук. Про це повідомив депутат Олексій Гончаренко, зазначивши, що рішення підтримали 245 парламентарів.

Дмитрука, який виїхав з України 24 серпня, виключили з комітету з питань правоохоронної діяльності. Одарченко, який імовірно залишив країну через Закарпаття, втратив місце в комітеті з питань антикорупційної політики. Останнього підозрюють у спробі підкупу посадовця за $50 тисяч у криптовалюті.

Зазначається, що Артем Дмитрук з’явився на відео в Лондоні, де він, ймовірно, проживає у дорогому житловому комплексі. На депутата також подали підозру за побиття військового у 2023 році, після чого він не з’явився на виклик ДБР.

Одарченка, згідно з рішенням Вищого антикорупційного суду, заочно взяли під варту. Також конфісковано $15 млн, які він встиг внести як заставу.

Тим часом військового-добровольця Гнезділова, який у 20 років став на захист України, арештували на 60 діб. Так його покапали за публічне СЗЧ, яким він привернув увагу суспільства до несправедливості у законі про мобілізацію 18-25 літніх українців. Там вказується, що цю вікову категорію не мобілізовуватимуть. За виключенням тих, хто вже воює.

Такий підхід до прав громадян більше схожий не на державницьку позицію, а на якусь лотерею. Гнезділов наголосив, що повернеться в армію, коли йому виповниться 25 років. Однак, цей аргумент не переконав суддів. Чому?

І чому нардепи та чиновники успішно тікають за межі країни, коли їм оголошують підозру, а патріотичний студент Львівського університету сидить у сізо після того, як відбувши на фронті 2,5 роки, звернув увагу суспільства на очевидну каверзу в законі. Чи, може, стаття Конституції України, де вказується, що закон один для всіх, вже не діє?