Це черга за похміллям. У 1985 році президент Горбачов намагався ввести «сухий закон» у колишньому Союзі. Але заборонений плід солодкий. Фото зроблено в серпні 1989, через 4 роки рішучої боротьби з пияцтвом і алкоголізмом. Тисячі людей повмирали та осліпли від сурогатів.

У ті часи Олександр Григорович проводить успішну операцію без наркозу. Потім звільняє від «невиліковного» злоякісного алкоголізму сина відомого політика та запрошений до столиці колишньої імперії, як провідний фахівець практичної наркології та психотерапії. Діти високих чиновників потрапляли в алкогольну та наркотичну залежність, а професура виявились безсилою. В Москві до вінницького лікаря записувались заздалегідь. Це не лише алкоголізм… Стояли черги. Але після розпаду він вибирає рідний край.

Люди їдуть здалеку, щоб зненавидіти свою рабську залежність. Доктор за словом в кишеню не полізе: «Людина, яка похмеляється зранку замість сніданку, схожа на собаку, яка вилизує власні блювотини та випорожнення».

Деякі вислови давно перетворились на відомі афоризми та народні притчі:

“Бажаючих лікувати більше, ніж бажаючих лікуватись… Не лікарі, а пацієнти… В наркології не буває ледь-ледь вагітних… Не можеш без другої чарки – покінчимо з першою… Колишні товариші по чарці – це не друзі, а провокатори “.

ФУНДАМЕНТАЛЬНА ПРИТЧА ДОКТОРА. Один чоловік через пияцтво втратив сенс життя та залишився без даху над головою. Але після успішного лікування він знову піднявся вгору та досяг великих успіхів. Та в нове тверезе життя несподівано ввірвалася жорстка темна смуга.

У чоловіка почався нервовий розлад, коли його сильно підставив, зрадив «найкращий друг» разом з улюбленою дружиною. Спочатку він вирішив вбити зрадників, але злякався в’язниці та сам не захотів стати вбивцею. Тоді він вирішив накласти на себе руку, але самогубство – тяжкий гріх. Потім чоловік сказав сам собі: «Спочатку я вип’ю, заспокоюсь, а потім на тверезу голову прийму мудре рішення». Та не так сталося, як гадалося. Спочатку випив, потім зарізав людину і після цього повісився сам.

ВИСНОВОК. Не варто ставити на собі хрест “на зло ворогам”. В житті кожної людини бувають світлі і темні смуги, але зрив після успішного лікування не вирішує жодної проблеми. Адже алкоголізм або наркоманія потім лише самі стають проблемою №1. А переможець стає досконалим і сміється той, хто сміється останнім.

ЗАПОБІЖНИК. Не кожен допоможе – треба цінувати. Коли в житті з’являється темна смуга, то краще закріпити результат, ніж падати в прірву. При дотриманні тверезості залежність не повертається, а після темної смуги приходить ще більше світла. Головне – не втрачати себе. Саме так ми стаємо досконалими, сильними і мудрими. Такий сенс нового життя великої Людини.

Вінниця. Поділля, Пирогова 107-А.

Всеукраїнський Центр «Свобода без кода!!!».

ЄДИНА СПІЛКА ОДНОДУМЦІВ ТА ВДЯЧНИХ ПАЦІЄНТІВ.