На кордоні з Угорщиною, в мікроавтобусі, що здійснює міжнародні пасажирські перевезення, працівників Держ­прикордонслужби зацікавило дивне подружжя.

Він — 42-річний хмельничанин, його «половинка» — 78-річна жінка родом із Луганщини. Наречений пояснював, що супроводжує дружину до Італії, де вона має проходити лікування у зв’язку з інвалідністю. Переконував, що їх поєднують справжні почуття, що переживає за здоров’я коханої і мусить бути поряд, аби відчувала його підтримку повсякчас. Шлюб вони зареєстрували ще минулого року в Києві.

Проте бесіда з прикордонниками затягнулася. І тоді в чітко вибудуваній історії стався збій. З’ясувалося, що у хмельничанина є донька, яка доводиться його законній дружині онучкою. Слово за словом – і чоловік зізнався, що оформив подружні стосунки лише на папері і що обраниця – то його теща. Щоправда, з її донькою він перебуває у цивільному шлюбі, тож з оформленням документу з 78-річною жінкою проблем не виникло.

Обоє сподівалися, що вдасться перетнути кордон і потрапити до Італії: він до справжньої дружини і доньки, вона – до доньки й онучки. Зрозуміло, що теща ще й дуже хотіла уберегти зятя від призову на військову службу. Проте ця сімейна афера була розкрита, і добре спланований сценарій полетів шкереберть.

Аж дві афери з фіктивними шлюбами на тому тижні виявили на кордоні Вінниччини у Могилеві-Подільському

Шлюби з жінками з інвалід­ністю були фальшивими. Завдяки їм чоловіки хотіли виїхали через кордон на Вінниччині.

В пункті пропуску виявили двох чоловіків, які намагалися обманом виїхати за кордон. Щоб виїхати за межі України, вони уклали фіктивні шлюби.

Про це повідомляють у Могилів-Подільському прикордонному загоні.

«Двоє чоловіків з Вінницької та Полтавської областей намагалися обійти закон, одружившись із жінками з інвалідністю, щоб уникнути обмежень на виїзд під час воєнного стану. Один з чоловіків був на 17 років молодший за свою «дружину», інший — на 10. Обидва шлюби були укладені влітку 2024 року, але чоловіки навіть не знали жодних подробиць про своїх новоспечених «дружин», окрім того, що вони мають інвалідність ІІ групи», — йдеться у повідомленні.

Про виявлення ознак кримінального правопорушення, відповідальність за яке передбачено ст. 332 ККУ «Незаконне переправлення осіб через державний кордон України», оперативні співробітники загону направили повідомлення до Національної поліції.

Відповідно до частини 2 статті 40 Сімейного кодексу України, шлюб вважається фіктивним, якщо його укладено без наміру створення сім’ї та набуття прав і обов’язків подружжя хоча б однією зі сторін.

Ольга ВАСИЛЮК