Благодійний фонд «МХП-Громаді» разом із Вінницькою птахофабрикою провели у навчальних закладах Ладижина інтерактивні заходи. Їхня мета – підвищити обізнаність дітей про безпеку руху на дорозі, аби зменшити кількість аварій та травм. Річ у тім, що нині поліція фіксує збільшення кількості ДТП через ріст популярності нових видів транспорту – скутери, електросамокати, моноколеса тощо – та подекуди недостатнє освітлення в містах, спричинене ракетними атаками на об’єкти енергетичної інфраструктури. А оскільки дотримуватися правил дорожнього руху повинні не лише водії автомобілів, але й пішоходи, важливо закладати ці знання ще змалечку для обох сторін.

Так, у Ладижинських другому та третьому ліцеях для школярів 3-4 класів були проведені сесії – інтерактивні воркшопи. Серед запрошених був директор ТОВ «Вінницька птахофабрика» Руслан Волков. Ось у чому він бачить необхідність таких занять зі школярами:

– Вивчення правил дорожнього руху для школярів є важливим для формування свідомої культури поведінки на дорозі. Це допоможе дітям усвідомити потенційні небезпеки, відповідально поводитись у транспортному середовищі та уникати ситуацій, які можуть призвести до травмувань. Подібні проєкти — це інвестиція у наше спільне майбутнє, адже саме нинішні школярі за кілька років стануть дорослими учасниками дорожнього руху.

В межах заходу було організовано три локації:

1. Клас по правилах дорожнього руху.
2. Локація домедичної допомоги.
3. Локація світлоповертальних матеріалів.

Всі три класи в кожній зі шкіл по черзі займалися на кожній локації.

Під час заходу пролунала тривога – інструктори Міжнародного благодійного фонду «Допомоги постраждалим внаслідок дорожньо-транспортних пригод» спустилися з дітьми в укриття та продовжили заняття.

На завершення заходу дітям подарували світлоповертальні стрічки, а школам передали навчально-методичний посібник «Безпечна дорога додому».

А ось якими думками поділилися вчителі 2-го Ладижинського ліцею:

– В час війни ми побачили ще одну проблему: батьки багатьох дітей, наших учнів, тепер воюють на фронті, мобілізовані. Також багато родин виїхали за кордон і залишили дітей на дідусів та бабусь. А неповнолітні дуже хочуть жити по-дорослому. Вони вважають, що все знають та вміють. Скільки ж «порадників» у соцмережах! Але, як показують факти, що свідчать про збільшення кількості ДТП за участю неповнолітніх, вони не знають елементарного – правил дорожнього руху.

На необхідності проведення таких заходів у місцевих громадах, залучення фахових спеціалістів та допомоги місцевих підприємств у їх реалізації, як це зробив Благодійний фонд «МХП-Громаді» спільно з Вінницькою птахофабрикою, наголосили вчителі та дирекція 3-го ліцею м. Ладижина:

– Тепер серед дітей і підлітків поширилася мода на різні колісні засоби. Вони виїжджають на дороги або ганяють по полях і лісах, де є обриви. Виїжджають на автошляхи, беруть із собою своїх ровесників, братиків чи сестричок. І скоюють ДТП, або самі потрапляють під колеса авто, бо не знають правил дорожнього руху, ігнорують пішохідні переходи та світлофори. Дітям з дитинства треба прищеплювати культуру поведінки на дорогах, з ними треба вивчати правила дорожнього руху та на реальних прикладах застерігати, до чого нехтування цими правилами може призвести. І ми разом із МХП зробили такі кроки.

Директор третього ліцею Галина Поліщук додала, що такі заходи необхідні. Вона підкреслила, що потрібно розширити вікову категорію, особливо долучати підлітків до таких занять, а також залучати патрульну поліцію.