Свято-Михайлівський кафедральний собор у Черкасах, найбільший український православний храм, перейшов до Православної церкви України і відтепер оголошений гарнізонним.

17 жовтня мешканців міста запросили туди на молитву, однак натовп прихильників УПЦ Московського патріархату влаштував штурм собору.

Апологети УПЦ МП зламали вхідні ворота та розпилили сльозогінний газ, зав’язалася бійка. Кілька людей ушпиталено із забоями та переломами.

На місці досі чергують поліція та медики, до них звернулися ще кілька людей. На одному з відео видно, як парафіяни УПЦ МП виганяли капеланів ПЦУ та представників громади.

За словами очевидців, учасників штурму собору – сотні, вони застосували газові балончики, забирали телефони, зривали камери відеоспостереження, били по дверях та вікнах. У руках одного з них був пістолет.

Місцеві пабліки пишуть, що серед прихильників УПЦ МП було помічено митрополита Феодосія, підозрюваного в розпалюванні міжрелігійної ворожнечі.

Поліція прибула на місце конфлікту та почала кримінальне провадження за фактом хуліганства. Правопорушникам може загрожувати позбавлення волі від трьох до семи років.

Після того, як через кілька годин протистояння у конфлікт втрутився особисто міський голова Черкас Анатолій Бондаренко, головний храм міста таки перейшов до ПЦУ, там уже відбулась перша молитва українською.

На 20 жовтня призначено перше богослужіння рідною мовою.