Наразі до адміністративної відповідальності притягнули вже 15 порушників за порушення правил благоустрою.

Сума штрафів скла­дає від 340 до 1360 грн для фізичних осіб.

Директор КП «Муніципальна варта» Віталій Чигур наголошує, що паління сухостою шкодить здоров’ю людей та природі і закликає вінничан не ігнорувати правила та повідомляти про порушників на «гарячі лінії» Ситуаційного центру та «Цілодобової варти». За його словами, мобільні групи, створені для протидії спалювання відходів сухої рослинності, оперативно реагують на звернення.

«Один з недавніх випадків – виявили спалювання у приватному секторі. Був виклик від людини на «Цілодобову варту» з повідомленням, що жінка, яка проживає поруч, спалює сухостій. Дихати димом неприємно і шкідливо для здоров’я, тому люди й повідомляють про такі правопорушення.

Наші працівники швидко зреагували на виклик, довго порушницю шукати не довелося, бо клуби диму вели до її присадибної ділянки, – розповідає Ві­талій Чигур. – На порушницю склали адмінпротокол за ст.152 КУПаП за порушення вимог Правил благоустрою. Сума штра­фів передбачає від 340 до 1360 грн для фізичних осіб».

Як зауважила головна інспекторка КП «Муніципальна варта» Надія Бондаренко, мобільні групи також проводять превентивну роботу з людьми і розповідають про компостування як альтернативний варіант для того, щоб позбутися органічних відходів.

«Завжди, коли відбувається спалювання, сусіди першими сигналізують про такі порушення. Звичайно, нікому не подобається дихати брудним повітрям. Тому ми завжди говоримо, що найкращим варіантом є саме облаштування компостної ями, куди можна складати рослинні залишки, які навесні стануть добривом для городу, – сказала головна ін­спекторка КП «Муніципальна варта» Надія Бондаренко. – Хочу також додати, що адміністративної відповідальності не уникнути навіть у разі, якщо порушника не застукали на гарячому. Бувають такі випадки, коли залишається лише згарище від багаття. Але це підстава для притягнення до відповідальності».

Повідомляти про по­рушників можна до Си­туа­ційного центру (067 4102 101) та «Цілодобової варти» (1560, 0800 60 1560).