Корецький жіночий монастир на Рівненщині – єдиний в Україні, який напряму підпорядковується патріарху Кирилу, відомому підтримкою агресії РФ проти України. Попри ухвалений закон про заборону релігійних організацій із російськими зв’язками, монастир не змінив свого підпорядкування і залишається в юрисдикції РПЦ.

Журналісти з’ясували, що навіть у лютому 2022 року, за кілька днів до вторгнення, ігуменя монастиря отримала підвищення в Москві від патріарха Кирила. На території монастиря розташовані 7 земельних ділянок і 9 об’єктів нерухомості, а в 2023 році заклад задекларував прибуток у розмірі 5,5 млн грн.

Монахині відмовилися давати коментарі журналістам і заборонили проводити зйомку на території монастиря. Священник місцевої церкви ПЦУ Олександр Мацуканич обурений тим, що в місті функціонують 7 храмів УПЦ МП та лише 6 храмів ПЦУ, навіть попри війну.

У місті помітні розбіжності у ставленні до ситуації. Дехто залишається прихильником РПЦ та поширює проросійські наративи, стверджуючи, що війна – це результат “єврейської змови” і що Росія нібито перебуває під захистом Божої Матері.

Представники Державної служби з етнополітики повідомили, що Корецький монастир не звертався з проханням про зміну підлеглості, залишаючись під контролем РПЦ. Це підкреслює складність ситуації, адже заклад, який має українську історію, досі перебуває під впливом структури, яка підтримує агресію проти України.