Про що свідчать результати референдуму та президентських виборів у Молдові.

Після першого туру президентських виборів та референдуму про вступ до Євросоюзу 50,46 % виборців проголосували за євроінтеграцію. За Маю Санду — 42,45%, 25,98% — за Олександра Стояногло.

Що означають ці результати та чого очікувати в другому турі президентських перегонів в Молдові.

На референдумі у Молдові виборців запитували: “Чи підтримуєте ви внесення змін до Конституції з метою вступу Республіки Молдова до Європейського Союзу?”

І хоча попередні опитування показували, що більшість молдован є прихильниками ЄС, “так” відповіли — 50,46 % (751 235 виборців); “ні” — 49,54 % (737 639 виборців).

Молдовська журналістка та експертка з антиросійської пропаганди Іоніца Тудор вважає, що багато людей, які проголосували “проти” або не прийшли на референдум зовсім, були за євроінтеграцію, але проти нинішньої президентки Маї Санду та правлячої партії.

Крім цього, вона наголошує, що близько 300 тисяч голосів виборців було куплено Росією. “Ну, важливо не плакати над розлитим молоком. Результат не остаточний. Це не крах. Все одно більше половини, нехай навіть трохи більше половини, проголосували за ЄС. У нас ще є час. У нас ще є щонайменше шість років для переговорів з Європейським Союзом. І за цей час люди в Молдові зрозуміють, які переваги дає вступ до Європейського Союзу”, — розповіла Іоніца.

Експертка стверджує, що проєвропейська партія Маї Санду продовжуватиме говорити, що більшість молдован проголосувала за ЄС, і посилатиметься на “масову скупку голосів” як на аргумент. Водночас проросійські сили продовжуватимуть стверджувати, що насправді молдовани не є прихильниками ЄС.

“Якщо бути відвертим, цей референдум мав стати ляпасом Путіну. Вийшло так, що ми самі собі дали ляпаса. Але ми повинні розуміти, що риторика не зміниться”, — повідомила Іоніца.

Політолог та колишній посол Молдови в ООН та Раді Європи Алєксей Тулбуре розповів, що результат референдуму “не охолодить” відносини Молдови з Європейським Союзом.

“Я не чекаю цього. Звісно, переговори триватимуть. Ця рутина, в яку ми увійшли, слава Богу, у наших взаєминах, триватиме. Але я чекаю і сподіваюся, що буде якийсь розбір польотів. Тому що велика відповідальність за те, що сталося, лежить на владі. Це очевидно. Ми не можемо людей звинувачувати в тому, що сталося”, — зазначив Тулбуре.

Водночас він наголосив, що для євроінтеграції Молдові в першу чергу потрібен результат реформ:

“Де результати реформ? Бо ні референдум, ні зміни до конституції не роблять процес європейської інтеграції незворотнім. А трансформація і підвищення якості життя людей, якщо людина відчуває, що їй краще, її вже назад не заженеш, щоб ти там їй не пропонував”.

“У Маї Санду є ресурси, які вона не використала в першому турі”

Експерти у коментарі Суспільному також оцінили результати президентських виборів, у яких президентка Молдови Мая Санду набрала 42,45% голосів.

За словами Тудори Іоніци, “зараз дуже важко сказати”, де Мая Санду знайде ще близько 10% голосів, щоб отримати другий президентський мандат.

“Зараз дуже важко сказати, тому що ті, хто не пройшов до другого туру, в більшості своїй є проросійськими. І у нас є джокер — Ренато Усатий. Він набрав близько 12% голосів, і саме він схилив баланс на користь Маї Санду у 2020 році. Тож подивимося, що скаже Ренато Усатий, і чи зможе Мая Санду мобілізувати більше людей у другому турі, як у країні, так і в діаспорі”, — зазначила Іоніца.

Водночас політолог Алєксей Тулбуре каже, що Маї Санду буде складно в другому турі виборів, оскільки результат голосування показує, що голоси тих кандидатів, які не пройшли до другого туру, скоріше отримає Стояногло, або ж люди просто не вийдуть на вибори.

“Але у Маї Санду є ресурси, які вона не використала в першому турі. У першому турі її команда не їздила північними й південними регіонами країни, вони рухалися тільки центром, там де їхні прихильники. Це один ресурс невикористаний. Подивимося, чи вдасться їй за два тижні якось відмобілізувати інші голоси”, — зазначив Тулбуре.

Другий невикористаний ресурс, за його словами, — діаспора. Експерт наголошує, що команда Маї Санду має переконати, зокрема, західну діаспору вийти ще більш масово на вибори.

“Ще додаткова кількість людей має вийти, тоді в Маї більш-менш впевнена ситуація. Якщо цього не відбудеться, то буде дуже складно викручуватись”, — наголосив політолог.