Ще в жодному вузі у нас такого не траплялось.

Як повідомили «33-му» учасники страйку, студентів медуніверситету змусило піти на це відключення гарячої води у їхніх гуртожитках та закриття альтернативних входів до університету.

Через це студенти не мають доступу до сміт­тєвих баків. Тому студенти обвішали вхід пакетами зі сміттям. Кажуть, що у них через це антисанітарія та захворювання. Тому на цьому протесті ще збирали кошти на ліки своїм однокурсникам, які застудились через такий необлаштований побут.

Всі соцмережі облетіло відео: на вході до медичного університету студенти та мешканці гуртожитків розвісили листи з написами: «Включіть теплу воду», «Відкрийте банку на ліки для студентів», «Відчиніть ворота»… Крім того, паркан був повністю обвішаний та обкладений пакетами зі сміттям.

Автор відео прокоментував ситуацію — протест студентів медуніверситету виник через відсутність гарячої води в гуртожитках від початку нового навчального року.

– Ми заплатили вісім тисяч гривень за всі 10 місяців проживання, але де ці гроші зараз — невідомо. Ми оплачуємо всі умови проживання в гуртожитку, враховуючи, що взимку навчання припинять, і ми не будемо тут жити. А умов досі немає. Більшість студентів, які живуть у гуртожитках, хворіють не через холодну погоду на вулиці, а через відсутність опалення і гарячої води в гуртожитках. І питання — де наші гроші? Ніхто не знає.

– Раніше такої проблеми взагалі не було, але цього року з початку навчання гарячої води немає. Іноді тече лише тепла або зовсім крижана, — розповідали студенти журналістам та у відгуках на адресу «33-го».

А чому на паркані були пакети зі сміттям?

Як пояснили студенти, адміністрація навчального закладу вирішила закрити більшість входів та виходів, залишивши тільки центральний і задній. Центральний вхід відчинений з 8.00 до 21.00. Там тепер розмістили чорну будку і охорону. Чого також не було ніколи у цьому вузі. А сміттєві баки розміщені всередині. Тому зрозуміло, що сміття залишалося у кімнатах студентів, хто не встиг занести туди сміття. Уявіть собі картину із багатоповерховим гуртожитком, де в кожній кімнаті скупчення сміття. Як вам?

В університеті журналістам пояснили, що позакривали входи тому, що, з'ясовуючи причину такого різкого збільшення обсягу сміття, виявили, що місцеві мешканці сусідніх приватних та житлових будинків, а також деякі працівники фастфудів, розташованих у переході на «Урожаї», приносять сміття в університетські баки.

- Ми державна установа, бюджетна. І ми не маємо права витрачати кошти на приватне сміття, адже в нас на рік запланована певна сума. Ми не можемо виходити за її межі. Звісно, ми вирішили вживати більше заходів для контролю за входом на територію. Важливим чинником для прийняття такого рішення було також систематичне потрапляння на територію університету нетверезих і агресивних осіб, що однозначно становить небезпеку для студентів. І, крім того, щоб вирішити проблему з нерегульованим виносом сміття, — пояснила ЗМІ ситуацію ректор Вікторія Петрушенко нашим колегам.

Але невже облаштування цих будок, виставлення охорони не більше коштує, ніж сміття? І хіба ці «агресивні особи», які, очевидно що існували протягом існування і цього вузу, можуть йти в порівняння із закриттям доступу до відкритого вузу? Адже там і у приміщеннях є охорона.

«Гарвард відкритий для людей, Оксфорд — відкритий, Сорбонна відкрита… А наш мед вирішив зробити із себе режимний заклад?» — обурюються наші читачі.

Щодо гарячої води, то в ректораті послались на те, що КП «Вінницяоблтеплоенерго», котельня якого знаходиться на території навчального закладу, припинило постачання гарячої води в університет. Такі ж пояснення оприлюднені і щодо інших проблем. Мовляв, ціни завищені, їх вчасно не попередили.

- Що означає «не попередили» та «ціни завищені», — обурюються читачі. — Така ж ситуація у всіх вузах України. Але такого не трапилось в жодному із них. Бо для цього є від­повідні служби і вони мають передбачити усе і виправити ситуацію. Бо ж це цілий вуз!

Та і студенти не дуже й вірять у такі пояснення. І наводять нашій редакції приклад — новообрана ректор Вікторія Петрушенко вирішила розпочати реконструкцію, незважаючи на те, що війна, одного із приміщень, яке належить вузу, у селі Сокілець.

На заклад, який стояв до цього і ще міг би постояти без реконструкції, бо ж війна, більше мільйона знайшлось? На посилену охорону знайшлось, а на гарячу воду — ні?

«Хто хоче щось зробити, шукає способи. Хто не може, не вміє, а займається популізмом – перекладає свою вину на інші плечі», — коментують цей студентський страйк наші читачі. І додають: а вона що — не знала, та ректор, куди йде, і це не арії співати за спиною Мороза?

Є і більш різкі відгуки: «Ото нехай ті, хто голосував за професорку, вранці п’ють сирі яйця замість теплої води і розспівуються разом із ректоркою — оперною співачкою із усіма титулами. Щоправда, підозрюваною у плагіаті. Який досі не оприлюднений».

І дійсно, ми побачили за посиланням, що у ВНМУ передбачений капітальний ремонт будівлі лікувального корпусу лікувально-профілактичного оздоровчого центру (ЛПОЦ) Вінницького національного медичного університету ім. М.І. Пирогова за адресою: Україна, Вінницька область, Вінницький район, с. Сокілець, вул. Михайлівська, 49.

Очікувана вартість закупівлі, без ПДВ — 1 379 980,71 грн.

Очевидно, туди будуть потрапляти на лікування ті студенти, які через відсутність гарячої води і антисанітарію захворіли і яким їхні однокурсники збирали кошти на ліки?

Студенти — народ ініціативний, тому одразу почали у мемах висловлювати те, що думають. Там висміювали багато що. Ось деякі із них (на фото).

Коли верстався номер газети, стало відомо, що подача гарячої води до ВНМУ відновлена. А ось чорні будки досі стоять…

Андрій Власенко