Після відставки Андрія Костіна з посади Генерального прокурора України, новим претендентом на цю ключову посаду розглядають Руслана Кравченка, який зараз очолює Київську обласну військову адміністрацію (КОВА).

За інформацією джерел в Офісі Генпрокурора та парламенті, Кравченка вважають компромісною фігурою, яку можуть підтримати в сесійній залі ВР.

Кандидатура Руслана Кравченка, як повідомляється, давно обговорюється в Офісі президента. Це рішення є результатом того, що інші кандидати, зокрема голова Одеської ОДА Олег Кіпер, не можуть розраховувати на підтримку парламенту через відсутність достатньої кількості голосів. Павло Кириленко, який раніше також розглядався на посаду Генпрокурора, зараз фігурує у справі про незаконне збагачення.

Як стверджують джерела, Кравченко має підтримку з боку заступника керівника Офісу президента Олега Татарова, який вважає його “лояльним і зрозумілим” кандидатом. Це може сприяти успішному затвердженню його кандидатури через профільний комітет парламенту.

Поки питання про нового Генпрокурора перебуває на розгляді, виконувати обов’язки Генпрокурора буде перший заступник Андрія Костіна. Останній пішов у відставку після засідання Ради національної безпеки і оборони (РНБО), що відбулося 22 жовтня. Він заявив про свою підтримку позиції президента щодо політичної відповідальності.

Зараз Кравченко має пройти процедуру затвердження через правоохоронний комітет Верховної Ради. Остаточне рішення щодо нового очільника Офісу Генпрокурора може бути ухвалене найближчими тижнями.