Попри доволі молодий вік. Щороку на пенсії кожному з них з бюджету витрачається кілька сотень тисяч або й понад мільйон гривень. Серед таких працюючих «молодих» пенсіонерів п’ятеро з Вінницької обласної прокуратури.

Журналісти видання «Цензор.Нет» проаналізували декларації про доходи керівників регіональних прокуратур – і склали топ-15 найбагатших «пенсіонерів» (за сумою пенсій). Вінничани до цього списку не потрапили.

Видання наводить перелік пенсіонерів у Вінницькій обласній прокуратурі (і розмір пенсій за 2023 рік):

Гайворон Василь Миколайович – Перший заступник керівника, 46 років (154 тис. грн)
Саприга Вадим Андрійович – начальник Управління нагляду за додержанням законів Національною поліцією України (251 тис. грн)
Джос Владислав Федорович – начальник відділу нагляду за додержанням законів органами, які ведуть боротьбу з організованою злочинністю (143 тис. грн)
Ужвак Наталія Олександрівна – начальник відділу організації і забезпечення підтримання публічного обвинувачення в суді (99 тис. грн)
Гунько Вікторія Миколаївна – начальник відділу захисту інтересів дітей та протидії насильству (251 тис.грн)

Найзаможнішим за рівнем пенсії прокурором в Україні став 43-річний заступник керівника Харківської прокуратури Станіслав Муратов, який отримав у 2023 році понад 1,1 мільйон гривень пенсійного забезпечення. Пенсійний фонд України виплатив йому 1 152 155 грн пенсійного забезпечення (близько 96 тисяч гривень на місяць). Пенсію, згідно з деклараціями посадовця, він почав отримувати з 2020 року.

В Україні близько 525 прокурорів отримують високі пенсії, не маючи необхідного стажу (25 років). Вони отримали статус особи з інвалідністю та, скориставшись нормою закону, отримали довічну виплату, маючи 10 років стажу (а деякі й того менше). Так, з’явилися сотні молодих прокурорів-пенсіонерів, деякі з них вже змінили місце роботи, але до кінця життя отримуватимуть високі прокурорські пенсії.