За даними ЗМІ, слідство у цьому напрямку триває, було відкрито безліч кримінальних проваджень після отримання статистичних даних від пресслужби Офісу генерального прокурора України.

До 2024 року залучені органи, включно з Національною поліцією та Державним бюро розслідувань (ДБР), провели розслідування у 312 кримінальних справах, затриманнях із порушеннями в системі МСЕК. Цього року розпочато ще 161 справу, зокрема пов’язану з ухиленням від мобілізації та легким виїздом за кордон, у якій фігурують співробітники Територіальних центрів комплектування (ТЦК) та інших органів.

Вилучено та перевірено понад 24 тисячі медико-експертних справ. З них 16 992 рішення залишено чинними, 1 588 справ ще перебувають на розгляді, і тільки 66 рішень було скасовано центральним МСЕК. Правоохоронці передали до суду 79 обвинувальних актів, і розслідування триває по багатьох справах.

На тлі цих подій Служба безпеки України (СБУ) та інші міжнародні органи провели масштабні перевірки, внаслідок яких було засуджено 64 особи та скасовано понад 4 тисячі рішень про надання інвалідності. Було ліквідовано вісім злочинних угруповань, до яких входили представники МСЕК.

Президент України Володимир Зеленський підписав указ про ліквідацію МСЕК до кінця 2024 року. Цей крок спрямований на викорінення корупції та реформування соціальної системи підтримки, що передбачає можливе впровадження технологій штучного інтелекту для забезпечення прозорості та справедливості в цій сфері.