Бо молоді та амбітні пропонують трамвай по центру проспекту Коцюбинського напряму через Центральний ринок, зони паркування і відпочинку, 500-метрову зона комфорту вздовж проспекту та площу перед «Воротами міста» – Залізничним вокзалом зручну та привітну для всіх – вінничан та гостей Вінниці!!!! Як тривала дискусія в NGO-Hub та до чого прийшли експерти та керівництво міста в нашому репортажі.

Бо 24 квітня завершилися Студії ідей «Реконструкція проспекту Коцюбинського – комплексне бачення». Команди урбаністів з Івано-Франківська, Львова та Києва, а також вінницька команда молодих фахівців протягом трьох місяців працювали над пошуком концепції розвитку проспекту Коцюбинського. Свої результати вони презентували та обговорили 23-24 квітня. Фінальний проект реконструкції проспекту Коцюбинського буде напрацьований швейцарськими фахівцями разом з Агенцією просторового розвитку, враховуючи напрацьовані ідеї.

Студії ідей «Реконструкція проспекту Коцюбинського – комплексне бачення» тривали три місяці, протягом яких команди-учасники вивчали Замостя загалом, а також безпосередньо проспект Коцюбинського з його площами: Героїв Чорнобиля, Перемоги, Привокзальною. При розробці концептуальних пропозицій були враховані потреби мешканців, визначені шляхом соціологічних досліджень. Свої зауваження і побажання висловили представники громадських організацій, власники об’єктів і представники департаментів міськради під час публічних заходів Студій. Урбаністи опиралися на Комплексну стратегію міського транспорту та просторового розвитку, яку свого часу розробив для Вінниці разом зі своїми колегами фаховий координатор Студій ідей Урс Томанн. Свої рекомендації надавали також швейцарські консультанти Міхель Шупісер (експерт у сфері транспорту, партнер AG Verkerhrsplanung, м. Цюріх) та ландшафтний архітектор й експерт з містобудування Каспар Гартманн (ASP Landschaftsarchitekten AG, м. Цюріх).

Львівська команда презентувала концепцію під назвою «Інтуїтивно зрозуміла вулиця». Вона передбачає створити зрозумілий простір, де навіть людина, яка потрапила туди вперше, одразу орієнтується, як дістатися до потрібного їй місця, як скористатися громадським транспортом, як і куди йти пішки, де знайти потрібні товари, послуги і установи. Вулиця має розвинену і рівномірно розподілену торговельно-розважальну функцію. На площі Героїв Чорнобиля проектом передбачено сквер.

Київська команда пропонує концепт «Дій, Замостя!», що позиціонує мікрорайон як центр подій, успішного бізнесу та комфортного життя і полягає в розвитку субцентрів. Це самодостатні осередки культурного, суспільного, економічного життя, які функціонують незалежно. Пропонується також етапність роботи з субцентрами: площу Перемоги приводити до ладу вже зараз, площу Героїв Чорнобиля з територією довкола – протягом найближчих 5 років, центральний ринок (і територію навколо) – протягом 10 років, привокзальну територію включно з колишнім Вінницьким заводом транспортних агрегатів та м’ясокомбінатом – через 15 років.

Івано-Франківська команда позиціонує проспект Коцюбинського як «хребет» Замостя, на якому мають розвиватися комерційні та громадські активності. За задумом урбаністів, район слід розвивати як бізнес-центр. Крім того, архітектори пропонують зафіксувати лінію поверховості, відновити квартальну сітку вулиці, а різну ширину проспекту використати для створення елементів з новими соціальними функціями. Команда розробила профіль вулиці, в якому є дві виділені смуги: під трамвай (разом із зеленим бульваром) та під тролейбуси й автобуси. Паркування пропонується розмістити на сусідніх вулицях, а проспект розвантажити, залишивши по одній смузі руху авто в кожен бік. Таким чином комерційно пожвавляться сусідні до проспекту вулиці. Є пропозиція влаштувати дорожнє кільце на площі Перемоги.

Вінницька команда презентувала концепцію під назвою «Зелена миля». Ідея полягає у створенні потужної «живої» лінії, яка дозволяє перетворити проспект на справжні ворота в місто. Урбаністи виділяють пішоходів та велосипедистів як головних дійових осіб в даному просторі, а також вважають громадський транспорт пріоритетним з-поміж інших. Проспект підсилюється зеленими масивами по всій довжині та дозволяє включити в міське життя окремі, «відірвані» ділянки вздовж проспекту.

Усі команди-учасники вважають за доцільне продовжити трамвайну лінію по проспекту Коцюбинського від площі Перемоги до залізничного вокзалу. Команди приділили особливу увагу об’єднанню розкиданих по всій вулиці зупинкам громадського транспорту, створюючи так звані «транспортні хаби».

«Хочу подякувати за кожну з ідей, яку напрацювали фахівці. Варто зауважити, що ми не розпочинаємо реконструкцію проспекту Коцюбинського, а лише обговорюємо ідеї. В цьому районі є потенціал для розвитку, то ми уже не перший рік обговорюємо розвиток проспекту Коцюбинського. Сподіваюся, що за допомогою фахівців ми зможемо найти спільну концепцію розвитку, по якій будемо рухатись», – каже Павло Яблонський.